Tuesday, April 17, 2012

Korea Plaza KL

Assalamualaikum, salam sejahtera :)
Okay sekarang ni ramai yang gila Korea kan? Tak kisah lah lagu korea ke, makanan korea ke, filem korea, drama korea, bahasa korea, dance korea, make up korea, perempuan korea, ehh terlebih-lebih pulak kan. haha. just joking.
So kali ni I’ll be posting about Korea Plaza KL, bukan dekat Korea pun, tapi dekat Malaysia je ya. Aha, siapa yang die-hard-fan Korea mesti excited punya. Aku? Takpun, biasa-biasa je, pergi Korea Plaza KL ni pun semata-mata pasal datang Korean Language Class (KLC) kat situ. I’ll update later about the KLC okay?

12042012330-1_副本
annyeong haseyo ^_^
Taknak membebel panjang nanti orang bosan kan, so let me briefly explain about Korea Plaza KL. This plaza is located at Menara Hap Seng, Jalan P.Ramlee, Kuala Lumpur and run by the Korea Tourism Organization (KTO). Korea Plaza KL ni dibuka mainly untuk promote produk pelancongan Korea kat Malaysia ni, dan selain tu ada jugak conduct free Korean Cooking Class, Korean Language Class, Kpop Dancing Class, Beauty Workshop dan macam-macam lagi. Selain tu siapa yang nak pergi melancong ke Korea, amatlah digalakkan untuk berkunjung ke Korea Plaza KL ni untuk dapat info-info pasal tempat yang kita nak lawati and maybe ada pakej-pakej yang menarik untuk siapa yang datang kat sini.

17042012363-1_副本
antara brochure pasal pelancongan Korea yang sempat dirembat
Actually Korea Plaza KL ni taklah besar mana pun, tapi kalau nampak dalam gambar tu, nampak besar macam muzium. haha. Tapi aku rasa siapa yang gila segala pasal Korea tu, tempat ni dah cukup best dah. heheh. Siapa datang sini boleh try pakai hanbok (pakaian tradisional Korea) for free, amek gambar puas-puas dan yeah still free :) Then ada Kpop Corner (pandai-pandai pulak aku bagi nama kan. haha) where you can find lots of Korean drama and film collections dan kat situ ada jugak poster-poster artis-artis popular Korea. Then ada jugak pameran makanan-makanan Korea, instrumen muzik tradisional Korea, produk-produk kecantikan dan macam-macam lagi. Segala pamphlet brosur kat sini pun semua free, amek lah semua. haha.

12042012317-1_副本
Korean cuisines
12042012318-1_副本
Korean handcrafts
12042012320-1_副本
Korean skincare - TheFaceShop, Etude House, etc. (not for sale)
12042012321-1_副本
Wonder Girls are back ^^!
12042012323-1_副本
So Beast!!
12042012324-1_副本
yang ni boleh try pakai winter clothing dia. perasan winter sonata jap boleh la –.-
12042012326-1_副本
ni la yang aku cakap kpop corner tu. haha
12042012327-1_副本
DVD collections (not for sale or rent)
12042012329-1_副本
Information Counter
By the way ada jugak yang tanya kat Korea Plaza KL ni ada jual merchandise kpop tak? Jawapannya tak, kat sini dorang tak jual barang segala. Restoran makanan Korea pun takde kat sini ya.
Ok dah terang panjang berjela, nak pergi macam mana? Cara paling senang untuk ke Korea Plaza KL ni adalah dengan menaiki KL Monorail. Cepat, jimat dan mesra alam. cewahh~ok let me explain one by one how to reach here, so senang kalau korang nak datang sini nanti, tak payah sesat-sesat salah jalan, salah masuk bangunan dah :)
First, naik KL Monorail and berhenti kat Stesen Raja Chulan (ni yang paling dekat, boleh jugak turun kat Stesen Bukit Nanas sebagai alternatif). Ok dari Stesen Raja Chulan tu, turun ikut Platform 1, so bila dah turun tu tak payah melintas jalan dah. Then dah turun tangga tu, jalan terus je. Make sure korang lalu jalan yang ada bangunan Menara KH, Kenanga Investment Bank, Hotel Equatorial dan MBF. Kalau time jalan nampak bangunan-bangunan ni maknanya betullah tu :)

12042012337-1_副本
korang kene nampak bangunan-bangunan ni ye :)
Then jalan terus sampai ke Wisma KFC dan pengedar Mercedes Benz (Hap Seng Star) lepas tu ada simpang ke kanan, masuk simpang tu dan yeah sampailah anda ke Korea Plaza. Senang kan? Korea Plaza ni dalam Menara Hap Seng kat tingkat 1. Menara Hap Seng ni pulak sebelah pengedar Mercedes Benz tu je, bangunan putih.

12042012336-1_副本
Wisma KFC
12042012334-1_副本
Mercedes Benz dealer (Hap Seng Star). Bangunan putih belakang tu Menara Hap Seng
12042012332-1_副本
yeay dah sampai!
Ah, lagi satu kalau datang Korea Plaza KL ni, bolehlah daftar sebagai ahli Saranghaeyo Korea Club dengan yuran keahlian RM20 seumur hidup, tapi haritu aku buat free je pasal tengah promosi katanya. Rezeki tu~hehe.

17042012364-1_副本
Saranghaeyo Korea Club (SKC)
haaa semput..jadi sekianlah cerita pasal Korea Plaza KL. Untuk maklumat lebih lanjut pasal segala aktiviti-aktiviti kat Korea Plaza KL ni (termasuk free class, exibition dan lain-lain) boleh lah layari official website dorang, http://www.visitkorea.com.my . Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh drop comment kan bawah ye. Inshaallah untuk next entri nanti baru aku cerita pasal Korean Language Class yang aku masuk tu. Bye!
KOREA PLAZA KL
Operating Hours: Monday-Friday, 9am-6pm
Every Second & Forth Saturday, 10am-5pm
Closed on Malaysian public holidays.
Address: Ground Floor, Menara Hap Seng, Jalan P.Ramlee, 50250 Kuala Lumpur, Malaysia.
Telephone No: 03-2072 2515
Facsimile No: 03-2072 3552
Email: klkoreaplaza@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/KoreaPlazaKL
Twitter: www.twitter.com/KoreaPlazaKL

UPDATE 20 APRIL 2012 - I've post an entry about the Korean Language Class by Korea Plaza KL, click here.

11 comments:

krunch2sa said...

this is a WHOLE LOAD OF INFO!!! y u so kind??? dah tau dah nak plan gi mane lpas nih XD

mYRa - ShaD said...

waa .. bet nyerr .. nk pegii jugakk !!

Muzri -Kereta Sewa Murah K.L said...

demam korea sedang menular di negara kite....sampai bile??? :D

Norhaziela Mohammed Nor said...

Nak tanya pembayaran untk mengikuti class bahasa korea ni brpe RM ye sebulan?

farahpheonix said...

tumpang tanye ... sape2 je ke bole dtg ? or kne wat group and isi borg ? kalo dtg mengejut bole tak ?

sumber inspirasi said...

esok 18/1/2014 agak2 buka tak?

m!raHara_shi said...

hii,
apa kegunaan Saranghaeyo Korea Club (SKC)tu? then andai kata kita tak dpt attend 1 KLC tu mcm mna.. boleh terus continue je ke, kira kita terlepas 1 lesson la.. ke mandatori, kena attend semua class?

Exo88 said...

Hey sis,,,kelas korea untuk 2015 ade x??sbb me n my friend really want to join this class..i hope you see mycomment :) anyeong :)

sew anne said...

camne nk regester???teringin nk blaja bhs korea ni..

roqhis maghfuda said...

Infonya bermanfaat buat aku, aku yang belum begitu tau kl jadi bisa tau tempat korea plaza ni, kalo boleh tau apa saja yang ada disekitar korea plaza?

Wawa Junaidi said...

Ade lgi ke kelas tuu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails