Wednesday, October 3, 2012

Kuasa Nasihat

Assalamualaikum.

“Kau tak payah nak lorat nasihat orang, kau sendiri tu pun tak betul, ada hati nak betulkan orang ke brader? Think about yourself before the others bro!”

Ayat ni kira ayat paling cliché, paling biasa kita dengar kalau sesorang tu try bagi nasihat. This is bad, benda ni perlu diubah, sangat perlu diubah. Islam sangat galakkan kita untuk saling nasihat-menasihati, highly recommended katanya pasal Islam adalah agama yang harmoni. Its not all about ‘aku aku, engkau engkau’.

Actually for me, semua orang, ya, semua orang ada hak untuk bagi nasihat. Tak kisahlah sebaik mana or seburuk mana orang tu. Tau kenapa? Pasal aku percaya ada satu kuasa disebalik ‘kegiatan’ nasihat menasihati ni. Certain orang akan cakap, “aku ni tak layak nak bagi nasihat, aku pun tak betul, mana orang nak dengar nasihat aku”. Salah tu salah. Tak semestinya kena jadi orang yang 100% perfect sempurna untuk bagi nasihat. Tak percaya?

Okay macam ni, bila seseorang yang ‘kurang baik’ ni bagi nasihat kat orang lain, sebenarnya dalam masa yang sama dia meningkatkan motivasi dalam diri dia tanpa disedari. This is based from my observation and experience. Aku selalu jadi fasiltator untuk kecemerlangan dekat sekolah-sekolah, tak kisahlah sekolah menengah or rendah. Then time jadi fasi, of course kita akan motivate dorang, nasihat dorang untuk buat itu ini, rajin belajar, hormat parents, study and ajar segala yang positive walhal yang sebenarnya yang fasi ni sendiri pun bukanlah orang yang hebat, belajar pun malas, kelas pun kadang-kadang ponteng (haha kantoi).

AFQ_1180

Imtiyyaz 2011 @ SMKA Sultan Muhammad

Tapi budak-budak tu bukan tau, and they will do just as you said. Then nanti kita yang tukang bagi nasihat ni pulak akan terfikir, “isyy..aku yang dok suruh budak-budak ni jadi rajin, apa segala, tapi aku sendiri pemalas, macam mana ni?”. See benda tu reflect kat kita yang kurang baik ni. dan mungkin sikit demi sikit kita akan ikut ‘nasihat’ kita sendiri yang kita bagi kat orang tu. Nampak tak kuasanya kat situ? Budak yang yang kita bagi nasihat tu dapat input, and kita yang tukang menasihat ni pun terasa seolah-olah macam perli diri sendiri pulak, dan sikit-sikit ikut nasihat sendiri tu. haha nampak kelakar tapi its real.

Samalah jugak contohnya kalau kita ni kira orang yang solat lah, tapi kadang-kadang tu terleka, adelah tertinggal sekali-sekala, tapi cuba nak nasihat kawan kita ni yang hampeh langsung tak solat. Then dalam kita ajak dia tu, lama-lama takkan kita sikit pun tak fikir, “aku ye ye ajak dia ni solat, padahal solat aku ni pun kadang-kadang tinggal jugak”. So from there maybe kita akan sikit-sikit improve solat kita and sampai tahap ta-da! Sempurna terus. ahah :)

So who say only perfect peoples can give advices? Yang kat atas ni just contoh yang simple untuk nak bagi korang paham apa aku try sampaikan even actually I’m not really sure if u guys can get the idea of what I’m trying to say. haha. Tapi harapnya anda fahamlah :p

Senang ceritanya, everyone deserve to give advice, semua boleh saling nasihat-menasihati, because I believe, bila kita yang kurang sempurna ni try bagi nasihat kat orang, ia seolah-olah macam kita perli balik diri kita sendiri, dan dari situ kita akan terikut nasihat kita sendiri and try to improve ourselves. Lets together be a better muslim ^_^v

 

Tuesday, October 2, 2012

Personalities by Blood Type

Assalamualaikum, salam sejahtera, 안녕하세요!

Sementara idea untuk menulis tengah mencurah-curah, baik terus update blog ni sekarang. (yelah dah almost 3 bulan tak berblogging katanya. haha)

Okay, this time kita belajar pasal darah, ye pasal blood type kita. Alamak, nak ajar biologi ke? Eh taklah, nothing serious, regang-regangkan urat leher korang yang selalu menegang pasal gigih sangat study or bekerja tu. haha. Selalunya dulu time muda-mudi (eh sekarang dah tua ke?) kita rajin dok tengok dekat ruangan zodiak yang selalu ade kat surat khabar or majalah-majalah tu, yang nanti ada tulis ‘Lelaki Leo adalah lelaki yang gagah lagi berani, pandai mengurus kewangan, sifat romantisnya membuatkan anda terpesona. Lelaki Leo sangat padan dengan gadis Gemini’ (rekaan aku je ni. haha), then teruslah perempuan yang zodiak Gemini hegeh-hegeh nak cari lelaki Leo. haha karut sangat =.=” ada yang terlalu obses sampai guna zodiak jadi macam tilik nasib pulak. aigoo~

blood-type-comic

Bro, tittle post pasal blood type, yang membebel pasal zodiak ni kenapa? eh sabarlah, mukaddimah tu penting paham. haha. Ok tau tak kita boleh kenal or tau personaliti orang hanya dengan tau dengan blood type dia je? Ya, type A, type B, type AB and type O. Ahah, jangan salah paham ini bukan tilik nasib, haha. Dia lebih kurang macam yang zodiak tu, tapi taklah mengarut sampai boleh cakap orang yang zodiak ni nanti dia kaya, yang zodiak ni kahwin cepat tapi anak satu (eh tetiba takde kene mengena. haha).

Mula-mula time baru tau benda ni stret macam “hehh apa kaitan blood type dengan personaliti pulak?”. Tapi bila tengok lama-lama “eh seronok benda ni!” haha. Actually benda ni start dekat Jepun (dan popular jugak kat Korea dan Taiwan), orang kat sana sangat obses dengan blood type ni, even dalam anime or drama pun selalu dorang akan statekan blood type watak tu. Sometimes dorang akan pelik kalau dorang tanya blood type korang, and korang tak tau. haha nampak tak influence dia kat situ? So sekarang jom selidik satu persatu jenis darah ni~

Type A

blood-type-a-overview-01

Type A ni dikatan orang yang bersabar, konservatif, pendengar yang baik, selalu nampak tenang (tapi dalam hati dia jelah yang tau. haha). Selalunya jugak type A ni seorang yang sangat teliti, pendengar yang baik dan sensitif. Then most of type A’s ni pemalu, setia dan penyayang. Tapi type A jugak seorang yang sikit degil, tak banyak tunjuk perasaan (secretive). Type A ni boleh kata type yang baiklah. haha

Type B

blood-type-b-overview-01

Type B ni selalu kena refer as ‘bad type’. Kesian. Kalau ikutkan type B ni fleksibel, kreatif, optimistik, easygoing, original dan bagus dalam imaginasi. Selalunya type B tak ambil kisah sangat pasal orang lain as dorang ni quite selfish, self-centered, suka buat kerja sendiri, tak suka benda remeh, malas dan cakap lepas. Walaupun macam tu, type B dikatakan orang yang goal-oriented, means kalau ade benda yang dia nak, dia akan buat sampai dapat.

Type AB

blood-type-ab-overview-01

Hah type AB dia gabungan A dan B and that’s why type yang ni dia unik sikit. haha. Type AB quite cool, suka cakap pasal diri sendiri, suka buat ‘cara sendiri’, tegas, rasional dan unpredictable. Tak banyak sangat pasal AB, pasal dia rare, yang penting split personality antara A dengan B. haha

Type O

blood-type-o-overview-01

Type O mempunyai kegigihan yang kuat, berfikiran jauh dan suka cabaran. Type O ada keyakinan diri yang tinggi, tak malu, suka dimanjakan. Walaupun suka dimanjakan, tapi type A selalunya ego, degil, suka tunjuk kuat walaupun hati rapuh sebenarnya.

Fuhh habis pun. Ingat, ini just ikut majoriti, and mengikut apa yang aku baca-baca dari artikel-artikel kat internet. Tak semestinya orang darah ni, kene macam ni, orang darah tu kene macam tu. tak tak. Jangan percaya 100%, khurafat nanti. So senang kata just for fun. haha. Nak tau macam-macam lagi korang boleh google sendiri :p

Kalau dekat Korea, ada realiti TV pasal blood type ni, boleh try tengok ‘U-Kiss Vampire’, or movie ‘My Boyfriend Is Type B’. Time tengok tu korang mesti macam “eh aah lah! macam aku lah!” (or aku je yang macam tu?) haha.

So apa blood type korang? Kene tak dengan personaliti kat atas tu? hahaha.

 

Saturday, June 23, 2012

I’ve got no idea for the post title

Assalamualaikum, hello peeps!

Owh I just noticed that I haven’t post any entry since May, and now I feel a little bit awkward to start blogging again. Yes, again. Well tak payah terangkan dah, memang habitnya macam tu, bila tengah rajin maka macam kalau boleh sejam sekali nak update blog and whenever datangnya kemalasan tu lagi-lagi kalau tengah musim cuti, yeah kedebushh! inilah hasilnya, unmaintained blog, terbiar almost dua bulan. I’m so sorry dear blog. haha.

So this entry just to tell ya people that I’m still alive. LOL. Yes, I really mean it since some peoples do texting and asking me if I still alive since they noticed my blog is not updated and rarely see me online on Facebook and Twitter. haha.

Okay aku baru perasan bahasa rojak aku makin hebat. haha. lagi-lagi pulak sekarang ni dalam proses nak teruskan lagi belajar bahasa korea and maybe want to refresh back my Arabic. so mungkin nanti akan jadi bahasa rojak 4 bahasa? ok statement memang taknak lagi poyo. But no worries lah, I’m still Malay, still Malaysian, belajarlah sejuta bahasa pun, lidah ni tetap lidah melayu maa~

By the way! Do visit and feel free to follow my food tumblr. at http://ryeobites.tumblr.com/ . kat situ aku post banyak gambar-gambar makanan tak kira lah daripada yang murah sampailah yang mahal. Tak racist katanya. Ok that’s all, bye! Wassalam.

Friday, April 20, 2012

Korean Language Class @ Korea Plaza KL

Assalamualaikum, salam sejahtera, 안냥하세요 :)

Okay seperti yang dijanjikan dalam entri yang lepas, kali ni aku nak share dengan korang pasal Korean Language Class (KLC) yang aku join kat Korea Plaza KL. yeay! *tepuktangan* haha

Tapi sebelum aku start cerita panjang lebar, ramai jugak kawan-kawan aku even family aku sendiri tanya “kenapa nak pergi kelas bahasa korea?”. haha aku pun musykil jugak ;p yup I admit yang kalau aku belajar benda alah ni memang ntah bila aku nak praktikkan pun tak tau, tak kan lah pergi pasar tiba-tiba cakap dengan makcik tu “아줌마, 쇠고기 주세요” (ahjumma, soegogi jusaeyo – makcik, nak daging lembu) haha. ececeh baru belajar sikit stret nak cakap korea dengan makcik kat pasar =.=” hahaha

Ni jawapannya; first, sebenarnya aku lagi interested untuk belajar mandarin as bahasa tu aku boleh jugak guna kat Malaysia ni tapi mandarin susah nak belajar sendiri meyh (pada aku lah) pasal kalau boleh aku nak belajar online je, nak pergi kelas duit tarak. haha. So bila aku tengok bahasa korea yang dah macam trend kat Malaysia ni, so aku pun try belajar sendiri kat internet dulu and stret rasa macam “wuuu senang jugak bahasa ni ;p”. Second, lepas lebih kurang dua bulan aku belajar bahasa korea sendiri, kebetulan Korea Plaza tengah buka pendaftaran untuk KLC intake April (which is intake yang aku masuk sekarang ni lah) and aku pun cuba nasib untuk daftar and tak expect pun dapat pasal ramai jugak yang register tapi tak terpilih. Third, nak dijadikan cerita, I’m selected for the KLC, so apa lagi, alang-alang dah belajar sendiri sikit, why not belajar secara formal pulak kan, and one more its totally FREE! wee! And one more thing, I’m not learning this language pasal obses ke apa, tapi pasal aku memang suka belajar culture (and bahasa lah) lain-lain. Kalau ada kelas bahasa lain yang free, confirm aku pergi~heheh.

Orite, panjang intro aku. haha. okay ni baru nak intro pasal KLC; Korean Language Class (KLC) ni adalah antara kelas-kelas percuma yang ditawarkan oleh Korea Plaza KL. Selain kelas bahasa ni, ada jugak Kpop Dancing Class, Cooking Class and Beauty Workshop and yup, semua ni adalah free. KLC ni dia ada dua level, Level 1 dan Level 2, so kalau yang baru nak masuk tu kena daftar Level 1 lah dulu, jangan pakat masuk Level 2, masuk-masuk kelas nganga mulut je lah nanti. haha

18042012365-1_副本

Text book dengan worksheet yang comel~heheh

So untuk siapa yang berminat nak join language class ni, kena sentiasa alert dengan notis daripada Korea Plaza KL. Selalunya nanti dorang akan announce di website dan Facebook page dorang. So kalau nampak ada keluar notis kata registration open tu, laju-laju lah daftar pasal tempat dia sangat terhad. Kalau terlepas, kena lah pulak tunggu 3 bulan lagi pasal setiap intake tu duration dia around 3 bulan, dan kelas pulak seminggu sekali. Tapi, haa ni ada tapi pulak, buat waktu ni kelas hanya dijalankan pada hari bekerja sahaja, that’s mean there are no class held on weekend ye.

12042012316-1_副本

cak! this is my class, conducted by Ms. Sung

Okay then kalau dah daftar then terpilih, datanglah kelas tu ye. Best pasal 선생님 (soengsaengnim – teacher) yang ajar kita tu adalah native korean speaker, maknanya memang orang korea lah yang mengajar kita :) Teacher aku nama dia 숭선생님 (sung soensaengnim – Ms. Sung) dan sangat best dan bagi banyak homework =.= haha. jangan main-main, siap ada homework tau! haha.

First class haritu bosan sikit pasal just belajar karakter hangul tu which aku dah tau *nada berlagak lagi riak..haha just joking* tapi still best pasal dapat belajar banyak vocab baru :) next class nanti belajar nak buat sentences pulak. yeay *excited!* haha

Kalau siapa tak tau apa tu Korea Plaza, kat mana, nak pergi macam mana, ada apa, boleh tengok my previous entry ye : Korea Plaza KL .

anyeongikyesaeyo! bye ^^,

 

Tuesday, April 17, 2012

Korea Plaza KL

Assalamualaikum, salam sejahtera :)
Okay sekarang ni ramai yang gila Korea kan? Tak kisah lah lagu korea ke, makanan korea ke, filem korea, drama korea, bahasa korea, dance korea, make up korea, perempuan korea, ehh terlebih-lebih pulak kan. haha. just joking.
So kali ni I’ll be posting about Korea Plaza KL, bukan dekat Korea pun, tapi dekat Malaysia je ya. Aha, siapa yang die-hard-fan Korea mesti excited punya. Aku? Takpun, biasa-biasa je, pergi Korea Plaza KL ni pun semata-mata pasal datang Korean Language Class (KLC) kat situ. I’ll update later about the KLC okay?

12042012330-1_副本
annyeong haseyo ^_^
Taknak membebel panjang nanti orang bosan kan, so let me briefly explain about Korea Plaza KL. This plaza is located at Menara Hap Seng, Jalan P.Ramlee, Kuala Lumpur and run by the Korea Tourism Organization (KTO). Korea Plaza KL ni dibuka mainly untuk promote produk pelancongan Korea kat Malaysia ni, dan selain tu ada jugak conduct free Korean Cooking Class, Korean Language Class, Kpop Dancing Class, Beauty Workshop dan macam-macam lagi. Selain tu siapa yang nak pergi melancong ke Korea, amatlah digalakkan untuk berkunjung ke Korea Plaza KL ni untuk dapat info-info pasal tempat yang kita nak lawati and maybe ada pakej-pakej yang menarik untuk siapa yang datang kat sini.

17042012363-1_副本
antara brochure pasal pelancongan Korea yang sempat dirembat
Actually Korea Plaza KL ni taklah besar mana pun, tapi kalau nampak dalam gambar tu, nampak besar macam muzium. haha. Tapi aku rasa siapa yang gila segala pasal Korea tu, tempat ni dah cukup best dah. heheh. Siapa datang sini boleh try pakai hanbok (pakaian tradisional Korea) for free, amek gambar puas-puas dan yeah still free :) Then ada Kpop Corner (pandai-pandai pulak aku bagi nama kan. haha) where you can find lots of Korean drama and film collections dan kat situ ada jugak poster-poster artis-artis popular Korea. Then ada jugak pameran makanan-makanan Korea, instrumen muzik tradisional Korea, produk-produk kecantikan dan macam-macam lagi. Segala pamphlet brosur kat sini pun semua free, amek lah semua. haha.

12042012317-1_副本
Korean cuisines
12042012318-1_副本
Korean handcrafts
12042012320-1_副本
Korean skincare - TheFaceShop, Etude House, etc. (not for sale)
12042012321-1_副本
Wonder Girls are back ^^!
12042012323-1_副本
So Beast!!
12042012324-1_副本
yang ni boleh try pakai winter clothing dia. perasan winter sonata jap boleh la –.-
12042012326-1_副本
ni la yang aku cakap kpop corner tu. haha
12042012327-1_副本
DVD collections (not for sale or rent)
12042012329-1_副本
Information Counter
By the way ada jugak yang tanya kat Korea Plaza KL ni ada jual merchandise kpop tak? Jawapannya tak, kat sini dorang tak jual barang segala. Restoran makanan Korea pun takde kat sini ya.
Ok dah terang panjang berjela, nak pergi macam mana? Cara paling senang untuk ke Korea Plaza KL ni adalah dengan menaiki KL Monorail. Cepat, jimat dan mesra alam. cewahh~ok let me explain one by one how to reach here, so senang kalau korang nak datang sini nanti, tak payah sesat-sesat salah jalan, salah masuk bangunan dah :)
First, naik KL Monorail and berhenti kat Stesen Raja Chulan (ni yang paling dekat, boleh jugak turun kat Stesen Bukit Nanas sebagai alternatif). Ok dari Stesen Raja Chulan tu, turun ikut Platform 1, so bila dah turun tu tak payah melintas jalan dah. Then dah turun tangga tu, jalan terus je. Make sure korang lalu jalan yang ada bangunan Menara KH, Kenanga Investment Bank, Hotel Equatorial dan MBF. Kalau time jalan nampak bangunan-bangunan ni maknanya betullah tu :)

12042012337-1_副本
korang kene nampak bangunan-bangunan ni ye :)
Then jalan terus sampai ke Wisma KFC dan pengedar Mercedes Benz (Hap Seng Star) lepas tu ada simpang ke kanan, masuk simpang tu dan yeah sampailah anda ke Korea Plaza. Senang kan? Korea Plaza ni dalam Menara Hap Seng kat tingkat 1. Menara Hap Seng ni pulak sebelah pengedar Mercedes Benz tu je, bangunan putih.

12042012336-1_副本
Wisma KFC
12042012334-1_副本
Mercedes Benz dealer (Hap Seng Star). Bangunan putih belakang tu Menara Hap Seng
12042012332-1_副本
yeay dah sampai!
Ah, lagi satu kalau datang Korea Plaza KL ni, bolehlah daftar sebagai ahli Saranghaeyo Korea Club dengan yuran keahlian RM20 seumur hidup, tapi haritu aku buat free je pasal tengah promosi katanya. Rezeki tu~hehe.

17042012364-1_副本
Saranghaeyo Korea Club (SKC)
haaa semput..jadi sekianlah cerita pasal Korea Plaza KL. Untuk maklumat lebih lanjut pasal segala aktiviti-aktiviti kat Korea Plaza KL ni (termasuk free class, exibition dan lain-lain) boleh lah layari official website dorang, http://www.visitkorea.com.my . Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh drop comment kan bawah ye. Inshaallah untuk next entri nanti baru aku cerita pasal Korean Language Class yang aku masuk tu. Bye!
KOREA PLAZA KL
Operating Hours: Monday-Friday, 9am-6pm
Every Second & Forth Saturday, 10am-5pm
Closed on Malaysian public holidays.
Address: Ground Floor, Menara Hap Seng, Jalan P.Ramlee, 50250 Kuala Lumpur, Malaysia.
Telephone No: 03-2072 2515
Facsimile No: 03-2072 3552
Email: klkoreaplaza@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/KoreaPlazaKL
Twitter: www.twitter.com/KoreaPlazaKL

UPDATE 20 APRIL 2012 - I've post an entry about the Korean Language Class by Korea Plaza KL, click here.

Saturday, April 14, 2012

my food diary

Assalamualaikum, salam sejahtera readers :)

Hah, ni aku share dengan korang semua my second tumblr. aha, biasalah kan, bila tengah cuti-cuti ni, mulalah rajin buat macam-macam. Blog yang satu ni pun update ntah ke mana, tapi tumblr siap ada dua~haha. lantak lah jang ;p by the way, siapa tak tau tumblr tu apa, dia macam blog jugak, tapi lagi simple dan dipanggil sebagai micro-blog. Kalau nak tau lebih-lebih, google sendiri. hahaha.

ok actually my second tumblr ni is more to food, eh bukan ‘more to food’ tapi mmg pasal food pun. yeah macam food blog, food diary pun boleh, tapi gambar je lah, takde lah nak review bagai. haha. Pasal aku ni suka snap gambar benda yang aku makan, so rasa macam apa salahnya nak share sekali dengan korang kan? ecehhh~

so siapa yang ada tumblr, kalau rajin follow lah (minta simpati ke apa ni? hehe just joking), yang takde tumblr pun boleh bukak jugak tau, saja nak kasi perut korang lapar, air liur meleleh-leleh tengok gambar makanan~hihi. here is the link http://ryeobites.tumblr.com/

Capture

messkidbites. yeah this is my 2nd tumblr, and its all about fooooddd :)

and just for your information, aku ada lagi satu tumblr, yang ni general punya tumblr aku dok main post macam-macam ada. haha. kalau nak melawat melihat menjenguk amatlah dialu-alukan jugak. haha. ni link my first tumblr http://ryeoqidz.tumblr.com/

Makanya (ada ke ‘makanya’ dalam BM? gasak jelahh~), selamat melawat to my tumblr yeah! Do let me know if you have tumblr too okay? Adios, wassalam~

Sunday, April 8, 2012

baby

07042012309-2_副本

Assalamualaikum, salam sejahtera :)
Jangan risau, jangan risau, entri ni takde kene mengena dengan Justin Bieber punya ‘baby’. haha ;p

Hi, meet Amani my cousin. Rasanya ni macam baru second time jumpa, kot =.= hehe. Gila lah, lama tak handle baby, tetiba dapat main-main semalam rasa kekok pulak. cehh ‘handle’ tau, tak menahan ayat~haha. Ingat budak ni machine ke apa nak handle-handle? haha. Tu pun haritu ada hati nak pegi interview untuk jadi part timer kat satu ala-ala ‘baby gym’ kat Hartamas, tapi fikir-fikir “aisyy aku ni suka tu suka jugaklah baby, tapi kang buatnya 3-4 orang baby sekaligus melalak, mau tak sorang-sorang kena *dushdush* dengan aku”. haha.

Rasanya kali terakhir aku tukarkan diaper baby, buat susu, buai-buai baby dodoi segala pun dalam around tahun 2001 something kot, time tu anak adik aku yang last tu lahir. Kalau sekarang ni suruh aku pakaikan diaper budak boleh kot, tapi pakai yang jenis dry pants macam dalam iklan tu~haha.

Eh nanti kalau aku ada anak nanti pun nak suruh berlakon iklan ah, dapat jugak duit, gelek-gelek bontot depan TV, pastu satu dunia tengok, dah besar nanti mesti malu. hahaha. kesian dok aniaya budak tak bersalah tu. haha~ok just joking ;p bye!

 

Friday, April 6, 2012

Ibadah Sebagai Tujuan

Assalamualikum, salam sejahtera :)

“Tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku”
(az-Zariyat:56)

Salam Jumaat. Mashaallah, potongan ayat al-Quran kat atas ni aku dapat kat buku ‘Quran Saintifik : Meneroka Kecemerlangan Quran Daripada Teropong Sains’. Buku ni antara buku-buku yang aku dah ntah bila dah beli, tapi tak sempat-sempat nak baca. Ada lebih kurang 8 lagi buku yang dapat nasib yang sama, heheh I’ll read them later, semua tebal-tebal meyh~asal nampak menarik stret beli, then tak tau bila nak baca. haha perangai sangat~

ok back to ayat kat atas, bila aku baca ayat kat atas tu, automatically aku rasa satu makna yang mendalam, and that’s why I think it would be worth to share with my blog readers. Nak tau kenapa, cuba hayati ayat Surah az-Zariyat ayat 58 ni, Allah menciptakan kita untuk beribadah kepada-Nya, but bila aku buat refleksi diri sendiri, aku rasa tujuan hidup aku, tujuan penciptaan aku macam dah jauh menyimpang. Allah menjadikan kita, menciptakan kita untuk beribadah kepadanya, taat kepadanya, but what we’ve done now? Lebih ramai yang menjadikan ‘mencari kebahagian dunia’ sebagai tujuan hidup, leka dengan hiburan, leka dengan kekayaan, leka dengan percintaan, leka dengan akademik. Eh leka dengan akademik salah? Oh tak salah, tapi kalau tekun sangat belajar, buat revision, pergi kuliah, sampai solat pun tinggal, tawakkal pun takda, riak pulak, tak guna jugak kan? At last dari benda tu baik, terus jadi kurang baik as matlamat utama penciptaan kita sebagai manusia tak dilaksanakan.

(Source: KITA Production)

This advice is actually for myself but I think it’ll be good kalau nasihat ni aku share ramai-ramai, just untuk peringatan kita sebagai hamba Allah S.W.T ni. Renung-renungkan dan selamat beramal :) Maaf kalau ada salah kata, mohon diperbetulkan, peace (^_^)v

Wassalam.

 

Thursday, April 5, 2012

comeback

Assalamualaikum, salam sejahtera :)

okay seminggu dah aku cuti, mereput kat rumah pasal cari kerja part time tak dapat-dapat, haih kenapalah kejam sangat, saya pekerja yang baik tau, tak rugi hire saya. ececeehhh~haha. so mereput di rumah adalah benda yang sangat bosan, melainkan duduk rumah dapat duit, makan tido makan tido dapat duit, so maybe ia akan jadi best. kan kan? hehh =.=

there’s a lot of thing yang aku nak cerita tapi macam tak nak cerita sekarang. boleh? haha. ok tu ayat cover je kot, padahal haram jadah taktau nak cakap apa. muahahah.

awh, by the way, macam biasa bila lepas result SPM keluar je gedebang gedebuk ramai bebudak ni akan terjah blog aku, cari info pasal Diploma Mikrobiologi, takpun UiTM Negeri Sembilan. Kalau tak caye, cuba korang pergi google dua keyword kat atas ni, tgk apa keluar kat result. heheh ni statement berlagak aku ke apa? haha lantok laaa.. ;p

so untuk adik-adik semua, thanks for viewing my blog, bertambah sikit duit nuffnang aku *joking*, semoga korang dapatlah info yang korang cari, kalau tak dapat banyak, dapat sikit pun kira ok dah tu :)yang mana tanya-tanya soalan tapi abang tak jawab-jawab lagi tu, sabo naaa..erkk boleh la kot guna abang sekarang, tua dah aku ni haaa~haha

hah! before that before that! ni hah, aku ada bukak pre-order untuk earphone Beats Tour, so siapa mau, boleh la order ye. Paling-paling pun like la online shop aku tu punya FB page. heheh boleh ea ea?

Ryeoqidz Phone Boutique (Ryeophones) – www.fb.com/ryeophones

batch 1

kalau nak order, klik kat link tu, and ikut step-step macam kat poster atas ni ok? Thank youuu :)

inshaallah, teringin nak post entri tiap-tiap hari pasal macam menarik. maka sekianlah my ‘comeback entry’ yang apa aku tulis pun aku tak tau, haha, see ya, wassalam~

Thursday, March 8, 2012

on a hiatus


this blog is
ON A HIATUS

1. pasal aku tengah dalam musim final exam (wish me luck!)
2. dan sebab utamanya sebenarnya pasal laptop aku rosak, kena masuk hospital (damn it!)


TILL WE MEET AGAIN, BYE :)


Wednesday, February 22, 2012

Wordless Wednesday | hujan panas

20022012264-1_副本

nampak je macam sejuk tenang lagi aman, tapi panas gila sebenarnya =.= brrr~

Tuesday, February 21, 2012

matured enough?

Assalamualaikum, salam sejahtera.

Bila aku baca balik entri-entri zaman aku mula-mula nak berblogging dulu, sumpah aku tergelak sorang-sorang. Ntah apa benda lah aku post time tu, dangan carut-marut hape ntah, dengan luahan rasa tak menentu pasal, okay itu semua entri zaman aku belasan tahun. Yeah, budak-budak sangat.

It’s funny when you read back your own blog entry tapi dari situ lah aku dapat tengok perbezaan dan perkembangan diri sendiri dari ‘belasan tahun’ sampai dah ‘puluh’ dah ha. erkk okay rasa macam dah tua sangat lah pulak. haha. Kadang rasa malu pun ada tengok entri blog sendiri yang lama-lama tu, rasa macam “erkk aku ke yang tulis ni?” haha. Dengan ayat tunggang terbalik (macamlah ayat aku sekarang ni power kan? haha), tulis entri macam orang gila je aku rasa. Damn malu lah nak cerita lebih-lebih. kekeke. Pernah jugak berkali-kali rasa macam nak delete entri yang lama-lama tu, but then bila fikir balik, that is myself, so buat apa nak malu kan? So kalau sapa rasa nak baca entri lama-lama tu pergilah, tapi aku nasihatkan baik tak payah lah weh, segan segan~haha

 

Sunday, February 19, 2012

pandai dan bodoh

Assalamualaikum, salam sejahtera.

Kalau diberi pilihan untuk jadi seorang yang pandai atau seorang yang bodoh, siapa-siapa pun mesti pilih untuk jadi seorang yang pandai kan? *apa kau gila nak jadi bodoh? haha* Tapi bila cakap pasal istilah ‘pandai’ dan ‘bodoh’ orang selalunya akan terus link kan term ni dengan akademik, siapa yang tinggi akademiknya, ya dialah ‘pandai’ dan siapa yang lemah akademiknya dialah ‘bodoh’. As for me, siapa yang cakap macam tu, dialah totally bodoh.

chooseanalog

credit to Google Image

Cuba korang tengok kat sekeliling, takpun tengok diri sendiri. Kebanyakannya (aku tak kata semua), orang yang so-called ‘pandai akademik’ ni, selalunya dia pandai akademik sahaja, tapi dalam aspek lain serba serbi bodoh tapi malangnya mereka selalu rasa mereka terlalu pandai and terlalu asyik cakap orang bodoh, damn =.= ni lah manusia yang ‘belajar bertingkat-tingkat, bodoh pun melantun-lantun’.

No aku bukan nak condemnkan ataupun dengki dengan orang yang so-called pandai ni tapi I’m trying to widen up your mind pasal benda ni. Listen, pandai akademik tak bermakna pandai segalanya! Shame on you kalau siapa yang kata macam tu. As for me, aku tak kisah kalau aku tak berapa nak pandai dalam akademik (tapi bukanlah sampai tahap jadi dungu) asalkan benda lain aku PANDAI. Tak pandai akademik tak mati pun, selagi anda PANDAI agama, pandai jaga hati orang lain, pandai hormat menghormati, pandai bertoleransi, pandai survive dalam hidup, benda-benda ni semua lagi penting. My parents bukanlah orang yang cerdik pandai bijak bestari pun, but alhamdulillah, thanks Allah mereka dapat survive besarkan aku sampai sekarang dan didik aku dengan berasakan agama Islam. Tapi cuba tengok, ada yang mak ayah dua-dua doktor tapi keluarga pecah belah, rosak dan hancur. need to say more? tak payah lah.

Takde gunanya pointer tinggi-tinggi kalau hormat-menghormati orang lain pun tak pandai, tak guna segala anugerah pencapaian akademik yang kau dapat kalau sekadar untuk riak, tak guna dapat anugerah dekan every sem kalau masalah besar kuman pun tak reti nak settle, takde gunanya belajar tinggi-tinggi kalau setakat relation sesama manusia pun tak pandai nak jaga, apatah lagi relation dengan yang maha pencipta. Think about it.

Maaf, motif aku tulis entri ni bukanlah nak kata “hey buat apa jadi pandai akademik? lek ah, bodoh pun boleh hidup”, but what I’m trying to say is academic is not everything. Please, no need to discriminate orang yang kurang pandai, as kamu yang ‘pandai’ tu tak nampak pandai pun bila buat macam tu. Contohilah ilmuan-ilmuan Islam terdahulu, PANDAI dalam segala aspek, kagum betul. Please, remember, academic is important, tapi ada banyak lagi benda ‘important’ yang kena berjalan sekali seiring dengan akademik tu, barulah PANDAI!

feel free to comment, aku sedia menerima, but please pandai-pandaikan diri anda untuk komen dengan berhemah :) guna akal bukan lutut.

 

Wordless Sunday.. eh ada ke?

Assalamualaikum, salam sejahtera :)

okay aku nak buat wordless sunday pasal tak tau nak letak tajuk entri apa sebenarnya. muahaha dasar pemalas, sekian ;p

18022012263_副本_副本

 

yeah ni gambar lepas habis pementasan teater ‘Penunggu Pusaka’ oleh student HKB112. okay for sure lah korang tak tau kepejadahnya HKB112 tu, ya tu adalah satu kod untuk aktiviti kokurikulum teater. So 1 kredit dikira masuk dalam final, tak payah pening-pening korang tak payah tau pun. haha. Pementasan teater tadi sangatlah awesome, tak rugi datang walaupun at first aku kena paksa pergi sebenarnya. haha. Hebat jugak student part 2 ni buat pementasan ni, bagus bagus, it’s a good start nanti akan datang boleh buat program yang lagi gempak, fighting!

Sebenarnya apa motif gambar kat atas? Yeah motif gambar ni adalah untuk aku bajet tinggi (walaupun pendek sebenarnya~haha). okay just joking, haha. Actually yang sebelah aku tu is my junior, tapi lain course lah and dia terlibat jugak dengan pementasan teater tu and (berapa banyak and aku ni?) dia jugak seorang blogger yang selalu visit, baca and komen-komen kat blog aku ni. Nama je sekampus, tapi baru kenal harini. Harap-harap esok lusa kalau bertembung aku kenal lagi lah (well umur makin meningkat kan, cepat lupa ;p). Orang panggil dia ‘Krunch’, jangan tanya aku kenapa pasal aku pun tak sempat nak tanya..hahah. Thanks Krunch pasal selalu kunjung mengunjung ziarah menziarahi blog ni. hehe.

So sekarang moh la ramai-ramai pergi jenguk-jenguk blog Krunch ni http://krunch2sa.blogspot.com . Jenguk jangan tak jenguk, tapi jangan sampai tak menjenguk blog aku sudah. haha. Aku promote blog orang mengalahkan aku punya blog dah cukup hebat lah pulak. hahaha.

okay dah bye ;p and sekali lagi, thanks to Krunch! *terharu*

potpetpotpet: hodoh gila muka aku dalam gambar atas tu =.=” tapi pasal ni je satu gambar yang aku ada, upload je lah. haha

Friday, February 17, 2012

people expectations

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

424425_298273420235021_219494334779597_826513_375050236_n

Hey, kadang-kadang (atau mungkin selalu) orang akan fikirkan kita macam ‘something-something’ yang pada hakikatnya kita bukanlah seperti ‘something-something’ yang difikirkan tu. err paham tak? macam ni lah, aku bagi contoh diri aku sendiri, hehe:

Orang fikir saya seorang yang kreatif
Hakikatnya aku main ikut je apa yang ada dalam kepala otak aku, kalau dah tandus idea, cedok je idea orang lain. haha. kan senang ;p

Orang fikir saya pandai hal berkaitan dengan graphic designing & computer thingy
Hakikatnya aku tak belajar pun benda-benda alah tu, paling-paling pun ada lah tengok sikit tutorial dekat blog-blog pasal designing, tu pun baru harini tengok tutorial, esok dah lupa. Nasib aku baik bila main tekan-tekan photoshop or Adobe Premiere tu tiba-tiba cak! siap dah design or video aku. haha. that’s why aku malu kalau orang mintak tolong aku ajar dorang ilmu design mendesign ni, bukan aku kedekut ilmu tapi aku pun tak tau nak ajar camne as aku pun pakat hentam tekan je (walaupun dah buat macam-macam punya design dah..haha).

Orang fikir saya student microbe, so saya sentiasa aware dengan segala kuman virus bagai ni.
Hakikatnya roti kulat pun aku boleh ngap. erkk? okay tipu. haha. tapi makcik-makcik bila dengar “belajar microbiologi?”, dangan segera tanya aku segala benda kuman mana dia jumpa yang sebenarnya aku sendiri pun tak tau. haha. Or akan ada yang expect, “urmm dia ni budak microbe, mesti hygenic gila ni” yang pada hakikatnya aku biasa-biasa je. heheh

Orang fikir saya sombong.
Hakikatnya aku malu, segan dan rasa awkward gila nak tegur-tegur orang especially kalau aku baru kenal or langsung tak pernah kenal orang tu. I prefer untuk orang approach aku dulu and make me feel comfortable with them. Bukan jual mahal tapi sebenarnya I’m sucks in starting something, tapi once you start knowing me, jangan menyesal pulak pasal I’m good on continuing something you have start! hoyeah!

Orang fikir saya suka kanak-kanak.
Okay yang this one actually saya sangat suka segala benda yang comel. So aku selalu suka main dengan budak-budak yang comel tak kisahlah jumpa tepi jalan ke, dalam bas ke anak siapa pun aku main sentuh je. So bila orang tengok, nampak macam saya sangat menyukai kanak-kanak padahal hakikatnya aku suka budak-budak comel je dan sangat anti dengan budak yang takde respect dengan orang tua, kurang ajar, tak reti jaga mulut, busuk (yucks) and yang annoying. Okay nampak macam aku kejam lah pulak. haha.

Orang fikir saya anti-perempuan.
Gila ke apa? Orang fikir macam ni pasal first dulu aku budak sekolah agama, kedua aku budak sekolah lelaki, ketiga aku tak berapa nak berlembut dengan perempuan, keempat aku selalu sound direct kat perempuan especially pasal aurat and yang gedik (pantang betul =.=). Tapi hakikatnya kalau ikut purata, dalam 10 kawan aku, 8 daripada tu adalah kawan perempuan. haha.

Orang fikir saya sentiasa happy tanpa masalah pasal tengok tiap-tiap hari aku macam bahagia je.
Hakikatnya aku ada banyaaaaaakkkkkk masalah, tension tekanan semua ada, tapi tak zahirkan je. Aku sakit ke apa biar aku jelah yang tanggung. So people always see me as a happy person yang sebenarnya errr…tak berapa nak happy pon ;p muahaha…

haha sometimes kelakar kan bila tengok apa expectation orang terhadap diri kita sendiri, sometimes orang letak high expectation kat kita and sometime low expectation yang sebenarnya kita bukanlah seperti yang de’expect’kan tu pun. haha. So ingat, always expect the unexpected, segalanya adalah mungkin :)

Yang paling baik sekali, selalulah bersangka baik kat orang pasal tulah yang dianjurkan dalam agama Islam ^_^

Wednesday, February 15, 2012

Wordless Wednesday

419949_2275540667946_1831615409_1461001_1595717271_n

I miss this boy so much! haha :’)

Tuesday, February 14, 2012

a monster with two hobbits in KL

Assalamualalikum.

Benda ni dah lama dah, tapi baru nak update kat blog boleh? Ya mestilah boleh pasal ni blog aku. haha. Okay time cuti Maulidur Rasul and Thaipusam haritu kawan aku, Syamim ada mintak tolong aku bawak kawan dia from Germany untuk jalan-jalan round KL. yeay aku excited gila pasal aku suka jumpa and entertain tourist.

Actually dua-dua orang ni study kat Beijing amek course Bahasa Mandarin. Tapi Chris ni dah kerja dah pun. So sekarang dorang tengah cuti sem and that’s why kerja nak merayap je. hehe. Nasib baik aku pun cuti time tu so boleh la bawak kanak-kanak ni jalan-jalan :) Tapi mula-mula aku rasa awkward pasal Chris si kawan Syamim ni lagi tua dari aku. Well, aku sentiasa rasa segan, malu dan perasan yang pelik-pelik bila jumpa orang lagi berumur dari aku (walaupun beza sikit). haha. that’s why aku lagi selesa dengan kanak-kanak, yeay!

Alhamdulillah, everything going well, tapi Chris nampak penat sikit maybe pasal dia sampai KL pukul 7 pagi something stret kitorang bawak dia jalan-jalan. So mula-mula plan nak jalan sampai malam tapi dipendekkan sampai petang je. Tambah-tambah pulak yang ‘tourist guide’ ni pun tiba-tiba penat gila tak tau kenapa. haha.

05022012231_副本

this is Syamim and Chris :)

05022012243_副本

Chris and me, dah macam bapak dengan anak dah =.=

owh kenapa tittle entri ni macam tu? pasal si Chris ni cakap kitorang dua orang ni lagi pendek dari dia, macam Hobbit dalam cerita Lord Of The Ring tu. cehh =.= so we called him monster. haha standard lah orang Europe tinggi-tinggi. nasib lah orang Asia..haha

so thanks Syamim pasal bawak kawan dia datang Malaysia, annyeonghaseyo! eh selamat datang ;p haha. Harap-harap dorang enjoy lah haritu, heheh. and hope Chris tu paham apa yang aku cakap haritu, dengan Manglish aku yang ntah pape. haha tibai jelah~

 

Monday, February 13, 2012

me and the kids

*entri ni ada lambakan gambar, siapa yang internet connection slow tu sorry la ye ;p heheh

Assalamualaikum people!

Lama tak update blog, tangan menggigil jap nak tulis entri. Otak pun cramp nak buat ayat. haha. Tapi dalam menggigil-gigil pun, sila lihat kat atas, cak! yeay brand new header yaww! hekeleh, hampeh punya header pun nak hebah sekampung :p hahaha.

oh my, kawan-kawan aku yang praktikal sem ni semua dah sihat sejahtera duduk rumah, tapi aku pulak ‘sihat sejahtera’ terperuk lagi kat Kuala Pilah ni. this is not good. Alhamdulillah, harini aku pun dah dapat surat jawapan untuk penempatan praktikal kat Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK). Kalau sem ni takde aral melintang tunggang terbalik, inshaallah praktikal lah aku kat sana bulan Mei ni :)

okay, kebelakangan ni aku dapat satu penyakit baru, tapi penyakit ni bukan klinikal. haha. penyakit apa? ya, penyakit RINDU (cehh gedik =.=). haha. Rindu kat sapa? Girlfriend? Damn, takde maknanya, takde calon lagi, sapa nak boleh isi application form eh. haha just joking ;p

Actually lately asyik teringat muka budak-budak yang pernah aku buat program dengan dorang sepanjang aku kat Kuala Pilah ni. ya mereka sangat comel! haha. yela, dulu kan cita-cita nak jadi English teacher, nak mengajar budak sekolah, tapi tak pasal-pasal masuk course Microbiology pulak kan, so whenever ada peluang jadi fasi or apa-apa program yang melibatkan budak sekolah, yeah I’m in!

I miss those kids! :
*klik kat nama program kalau nak baca entri pasal program tu ^_^

Kem Kepimpinan SMK Juasseh (2010)

28696_1191426485769_1831615409_382825_2235303_n_副本

time ni 1st time jadi fasilitator, nervous + excited yang melampau. haha. this is my group, group Penguin.

Setitis Ilmu Selaut Kasih SK Ampang Tinggi (2010)

17072010331_副本

17072010321_副本

sekolah ni pun best, tapi semua dah lost contact =.=” gambar yang bawah tu group aku, group Pocoyo.

Senyuman Ramadhan – Rumah Tunas Harapan Payung Sri Sejahtera (2010)

22082010749_副本

okay time ni first time jadi ketua fasi, although program dengan rumah anak yatim ni simple je tapi best!

Kursus Motivasi UPSR SK Amar Peghulu (2011)

19022011551_副本

time ni aku malang sikit pasal dapat group yang sangat pasif. adehh..gambar atas ni budak group aku..

Imtiyyaz 2011 Camp SMKA Sultan Muhammad (2011)

AFQ_1180_副本

yeah kem ni buat kat sekolah lama aku and group aku semua junior-junior aku dulu. haha. terbaik!

Singgah Sahur – Rumah Tunas Harapan Payung Sri Sejahtera (2011)

591_副本

yang ni kitorang datang rumah anak yatim untuk sahur KFC sekali and time ni aku ketua program :)

Program Sekolah Angkat UiTM – SK Serting Ilir (2012)

29012012198_副本

31012012210_副本

okay ni sekolah paling best kot. haha tak tau lah kenapa. time ni aku takde group pasal aku ketua fasi, so semua budak-budak ni kira group aku je lah..haha ;p

31012012226_副本

dua orang ni pulak adik angkat aku dari program Sekolah Angkat UiTM – SK Serting Ilir, Zahirul and Syamir. kawan baik dua orang ni (kot). haha.

haaa..nampak betapa rindu tak rindu tu? habis semua program aku listkan. hehe. so far alhamdulillah, ramai yang still contact-contact and hopefully akan terus berkekalan :)

aisyy lepas ni aku dah takde kat UiTM Negeri Sembilan ni, susah nak jumpa budak-budak ni kan? okay jom nangis, sobs sobs~~heheh poyo nangis, dah dah, wassalam, bye!

 

Monday, January 16, 2012

Kalendar Puasa Sunat 2012

Assalamualaikum readers.

Untuk entri ni aku nak kongsi benda yang menarik dan bermanfaat yang aku jumpa time aku dok berfacebook tadi. hehe. Benda ni nama dia ‘Kalendar Puasa Sunat 2012’, its good untuk menggalakkan kita semua berpuasa sunat. Kalendar ni sangat convenient pasal kita boleh tengok siap-siap bila hari yang sunat untuk kita puasa, bila hari yang haram nak puasa and puasa Ramadhan. Still don’t get the idea? Nah tengok gambar ni :)

398530_10150719443674572_331481044571_12159881_224544183_n

haa..jangan risau, sekali pandang memang nampak macam complicated tapi bila dah imbas berkali-kali tu senang je nak gunanya. at least lepas ni orang-orang yang jenis suka lupa tarikh macam aku ni takdelah jadi macam ‘eh harini hari Asyura? laaa..baru ingat nak puasa sunat’. haha. Korang semua boleh download kalendar ni dalam PDF file kat link kat bawah ni, baru gambar dia clear sikit.

CLICK TO DOWNLOAD

kalendar ni bukan aku yang buat dan semua kredit adalah kepada hamba Allah yang buat ni. Thank you, ada jugak orang yang rajin buat benda-benda ni untuk kebaikan bersama. Kalau korang rasa benda ni worth to share, sebar-sebarkan lah ya :)

Tuesday, January 3, 2012

A Day Before 2012

Snowflake Taiwanese Dessert

01012012130-1

Shimino Japanese Crepe

31122011074-1

Soup in Bread @ espresSOUP

31122011080-1

Creamy Carbonara @ espresSOUP

31122011083-1

Semua ni benda yang berjaya disumbat dalam perut aku before 2012 or to be exact, 31 December 2011. hehe. Time ni keluar sorang before mid sem break habis untuk treat diri sendiri :) Seronok keluar sorang-sorang so that kau boleh berjalan tak payah kesah kawan kau penat ke tak, bosan ke tak, and paling penting tak payah buang masa dua tiga jam fikir “kau nak makan kat mana?” and akan dijawab dengan “aku ikut je kau nak makan kat mana” dan semua akan ikut kawan yang paling banyak pengaruh and time makan tu akan ada yang buat muka pasal sebenarnya dia nak makan kat tempat lain. haha. comel betul, tapi selalu sangat kan jadi macam ni? kan kan kan ;p okay aku tak tuju kat sapa-sapa pun, pasal aku pun kadang-kadang macam tu, orang Melayu kan kuat jaga hati orang sampai hati sendiri sakit. hehehe.

Apa motif entri ni aku pun tak tau tapi tiba-tiba rasa nak update pasal ada gambar :) boleh tak macam tu? hahahaha….

Wassalam :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails