Wednesday, March 23, 2011

Keputusan SPM 2010 | Apa langkah seterusnya?

Assalamualikum semua Smile

Akhirnya hari yang ditnggu-tunggu oleh calon-calon SPM telah tiba. 23 Mac 2011 menjadi detik keramat bagi semua calon SPM 2010. Bunyi tempikan sorakan kegembiraan (banyaknya imbuhan ‘-an’ aku) dapat didengari di seluruh pelosok sekolah menengah di Malaysia. Namun dalam kegembiraan, masih ada yang hanya mampu tunduk kaku melihat keputusan masing-masing.

hah sudah kau nak buat karangan kat sini. hahaha. Pendahuluan aku atas ni boleh bagi berapa markah ek agak-agak? haha ok abaikan. Harini, 23 Mac 2011 dengan rasminya keputusan Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) 2010 dikeluarkan. Dengar-dengar keputusan SPM kali ni adalah antara yang terbaik! Dengar-dengar la kan..hehe. Anyway tahniah bagi semua calon yang mendapat result yang gempak cantik menarik tertarik kau memang da bomb! yeah congrats! Teruskan usaha anda untuk terus maju kehadapan. Oh ya, bagi yang dapat result ala-ala ‘kureng’ sikit pun jangan risau, tak bermakna gagal sekali korang akan gagal selamanya. Bukan kali ni bukan rezeki kita, ataupun usaha tak berapa so amek iktibar dan terus pandang kedepan! semua orang pun boleh berjaya mehh…

okay, so lepas dah dapat result SPM, apa nak kena buat? gerenti mesti ramai lagi yang blur pasal ni. biasalah, baru habis sekolah dan ke alam baru kan..aku pun camtu dulu. heheh..

“err..nak sambung course apa ea lepas ni?”

“dengan result aku ni, aku boleh pegi mana?”

“alamak, kat mana nak isi borang permohonan ni?”

“banyaknye no ID kena beli, mana satu nih?”

haha. tu mungkin antara persoalan-persoalan yang tengah ada dalam minda korang la kot. ngeh3…takpe, jangan risau, gerak perlahan-lahan, tapi biar agresif la sikit ye! so dalam entri ni aku akan letakkan beberapa link-link yang mungkin penting untung korang rujuk.

Laman Web Rasmi Permohonan Kemasukan Ke IPTA, TEVT & ILKA
http://upu.mohe.gov.my/

Sistem Semakan Kelayakan Program Ke IPTA
http://imascu.upu.mohe.gov.my

Sistem Permohonan Kemasukan Ke UiTM
http://online.uitm.edu.my/

Permohonan Dalam Talian Kursus Perguruan Sijil Pelajaran Malaysia (KPLSM)
http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspm2011/index.cfm

Portal Pengambilan Pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM)
http://pengambilan.uitm.edu.my/

Sistem e-Syarat Universiti Teknologi MARA (UiTM)
http://esyaratjulai.uitm.edu.my/

e-Panduan Kemasukan Ke IPTA
https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_epanduan.php?pagefunc=epanduan

Senarai Program Pra-Diploma, Diploma dan Asasi UiTM
http://pengambilan.uitm.edu.my/images/pdf/DIPLOMA.pdf

Permohonan Online Pusat Perubatan Universiti Malaya
http://spp.ummc.edu.my/

Sistem Semakan Kelayakan Program Ke UiTM
http://www.selangkah.uitm.edu.my

Pemohonan Online Kemasukan Program Pengajian Politeknik
http://www.politeknik.edu.my/WebBAP/index.aspx

okay tu dia. aku bagi 11 link la dulu ea. bukak satu-satu. tapi selalunya kalau time-time result baru keluar ni semua website-website kat atas ni mesti busy. bila busy macam biasalah kan, server down la, network error, lambat load. so korang banyak-banyak la bersabar kalau kena refresh berpuluh-puluh kali untuk bukak websites kat atas.

kat sini aku just mampu bagi link yang penting je kat korang. so kalau nak tau bila tarikh buka permohonan ke apa, sila-silalah rajin tengok berita, baca surat khabar or paling malas pun GOOGLE! hehe. Good luck kepada semua! Semoga anda dapat memilih pilhan yang paling tepat!

Wassalam.

*semua link yang diberikan berfungsi ketika entri ini ditaip. thepotpetking tidak bertanggungjawab atas segala kesilapan ke atas link-link yang diberikan.


 

4 comments:

~yayaLOVA~ said...

kalau saya nak check jugak boleh ? hikhikhik ;DD

Lepasan SPM 2010 said...

tima kasih for the links!!!best x course abg?cam berminat je nak try microbiology..ni course pilihan pertama ke?my result not so ok dlm subject2 science..B and C je tapi still degil nk try since dah minat..lagi2 cam bidang researching ni..now tgh dilemma nk amik course ape..pls help

asyfiqaz said...

@Lepasan SPM 2010
thanx for visiting! urmm not bad la course ni but for me microbe ni quite tough la. yela, blaja benda yg kita xnmpak kan. hehe. pilihan ketiga sebenarnya pun =p. then utk microbe ni xperlu nak math power sgt la,tp make sure sume math2 kat skolah dulu ada dlm otak lagi la.

kalau minat, cuba tengok link yg e-syarat uitm tu..tengok kelayakan..try2 la tengok skli medical lab (fkulti sc kesihatan). ok? hope this help :)

Pretty Ford said...

kalau saya nak check jugak boleh ? hikhikhik ;DD

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails