Sunday, February 6, 2011

Berpanas di Sungai Klah Hot Springs Park

hye semua! seperti yang dijanjikan, harini aku nak bawak semua readers blog ni jalan-jalan. suka tak? suka tak? haa..jalan-jalan kat blog aku je la ea, baca entri, tengok gambar. haha. aku sendiri pon mak ayah tanggung, ada hati nak bawak korang pegi jalan-jalan. hehe.

ok ok, untuk segmen Travel with ThePotPetKing kali ni, (eh bila masa la pulak blog aku ada nama segmen nih? haha), aku nak bawak korang semua pegi Sungai Klah Hot Springs Park atau bahasa melayunya Kolam Air Panas Sungai Klah. Kolam air panas ni terletak kat Sungkai, Perak. Nama je macam kampung-kampung tapi sila masuk dalam dulu, serious gempak weh! macam-macam ada kat dalam tuh. oh lupa nak bagitau, nak masuk kena bayar tiket tau. nanti kena pakai gelang macam dekat Genting Highlands tuh. Tempat ni memang dijaga baik and bersih sangat (time aku datang tu la bersih, tak tau la time lain kan..haha). Tempat ni nama je Hot Springs Park tapi sebenarnya dalam tu ada macam-macam, ada ala-ala waterpark, spa, ayurveda, jakuzi, refleksologi and of course, kolam air panas la kan. hehe. so berbaloi la sebenarnya bayar tiket masuk tu. and untuk siapa yang rasa seronok nak tidur sini boleh la sewa villa-villa Felda Residence nih. cantik gila..harga pun not bad la..haha..

okay korang rasa tak macam bosan baca aku membebel? haha. ni namanya dah tandus idea nak menulis. boleh? so korang tengok la gambar-gambar ni ye sementara tunggu aku dapat idea nak menulis balik. haha..

001

haa..selamat datang! ni pintu masuk dia..

002

yea ni waterpark dia..pun guna air panas. oke tipu,dia guna air sejuk je. ni dia buat ala-ala waterpark tapi takdela nak over-over sampai macam Sunway Lagoon tapi ok la untuk lepak rendam-rendam badan. ni namanya Kolam Air Mata Bukit (kalau tak silap la..) and ada satu port kat hujung kolam tu ada saliran air dari atas bukit (sejuk giler weh air tu).

003

yang ni tempat orang dewasa..tapi tak dalam mana pun. untuk orang yang tak reti berenang macam aku ni suka le..hehe

004

siapa rasa teringin nak rebus telur kat sini pun boleh. dia memang ada sediakan satu kolam kecik untuk rebus telur. korang jangan gatal-gatal nak rendam kaki kat kolam ni pasal suhu dia tinggi. dan telur mentah untuk direbus ada dijual kat sini.

005

okay sila hiraukan auntie pakai towel tu..aku nak tangkap gambar signage ni je..huhu

006

haa yang ni baru betul kolam air panas. pada aku suhu dia agak la panas, tapu aku tengok ada ramai jek budak-budak rilek pakai spender jek masuk kolam nih..haha..

007

yang ni tempat memang khas untuk rombongan cik kiah mengumpat sambil rendam kaki..haha..tak la, ni antara kolam-kolam yang ada, and yang ni orang buat rendm kaki jek pasal suhu tinggi.

008

banyak lagi kolam sebenarnya tapi macam kurang manis je kan aku dok snap gambar orang mandi.haha. so pendek citernye best datang sini, senang-senang datanglah! pemandangan pon cantik, buat photoshoot best nih. hehe. kat sini jugak ada banyak café dan gerai-gerai jual makanan so kalau lapar ke apa jangan risau la ye. kalau taknak beli makanan kat situ, korang beli la telur mentah kat situ, pegi rebus. haha. ada pakcik tu cakap rasa telur yang direbus kat kolam air panas lain rasanya dengan yang kita rebus kat rumah. betol ke tak, ntah la, korang try la sendiri ye. nanti dah try bagitau aku. heheh.

orite tu je la kot ye nak cerita pasal Sungai Klah Hot Springs. jumpa lagi dalam next entry edisi Cameron Highlands pulak ye! bye! wassalam..

6 comments:

hamizahamidon said...

best dowh tempat ni ! air panas semulajadi jeh . huhu
I <3 Perak ;)

HonEyBuNNy said...

tgm gambar pun dah tahu best...wah...jalan sakan eh dia..heeh

asyfiqaz said...

@hamizahamidon
yeah best! ak tak expect pulak tempat ni cantik =)

asyfiqaz said...

@HonEyBuNNy
kak ila bila nak join?? hehe =p

Am-mir Rinz said...

best2!!aq penah berkhemah kt situ!!!

Anonymous said...

They are not just limited to adults patients they also have a tendency to children, to put it differently they aid those patients in all avenues of life.
A couple of major accrediting agencies encompass most of those.
Depending on your lifestyle, now you also have the option to opt for online schools.
My web blog ; Http://Kuwisaay.Weebly.Com/1/Post/2012/10/Factors-Of-Psychotherapy-Examined.Html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails