Sunday, January 30, 2011

Terminal Bersepadu Selatan (TBS-BTS) | Malaysia new ‘BIG’!

Seperti yang dijanjikan, hari ni aku akan buat review sikit tentang Terminal Bersepadu Selatan – Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS) ataupun dikenali sebagai Integrated Transport Terminal (ITT). Entri ni memang ada banyak banyak gambar sekitar Terminal Bersepadu Selatan, so untuk sesiapa yang mempunyai slow internet connection tu, maaf yer. hehe.

034

Terminal Bersepadu Selatan (TBS) ni terletak di Bandar Tasik Selatan dan terletak betul-betul bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan RapidKL LRT (Ampang Line). So siapa yang nak datang sini senang je, tak payah naik kereta pun tak pe, naik je komuter, ERL atau LRT tu terus naik jejantas ke pintu masuk utama Terminal Bersepadu Selatan. Strategik kan lokasi terminal ni.

tbs

Okay, the best thing about this terminal is their staffs! Semuanya amat-amat mesra pelanggan. So, bagi yang pertama kali datang ke sini, jangan risau pasal bila korang masuk je pintu masuk utama, akan ada ramai staff-staff yang sedia membantu anda daripada beli tiket, sampai la ke lobi pelepasan. Nak troli beg pun semua dorang boleh tolong. Kalau ada apa-apa yang korang tak tau boleh la jumpa mana-mana staff dia yang pakai kemeja putih yang ada logo TBS tu ye! They can be reached around the terminal. Best kan?

Dekat dalam Terminal Bersepadu Selatan ni jugak ada banyak restoran, café dan kedai-kedai seperti KFC, Starbucks, Wendy’s, Kenny Rogers, Elianto, Casablanca dan Fipper. Tapi kebanyakannya still under construction la. Tak lama lagi buka la tu =)

Haa, then untuk pengetahuan semua sistem tiket terminal ni pun macam dekat airport, dekat tiket ada nama penumpang so takkan ada la ulat yang boleh main recycle-recycle tiket. Then yang menariknya hanya orang yang ada tiket je boleh turun ke Lobi Pelepasan (Departure Lobby). Macam airport kan nanti sebelum turun escalator tu ada orang check passport, tapi yang ni dia check tiket. New thing huh?

Orite, untuk bagi anda-anda semua ‘nampak’ macam mana rupa Terminal Bersepadu Selatan (TBS-BTS) ni, jom tengok gambar-gambar sekeliling terminal.

001

Main building

002

Bowling scoreboard? haha..ni departure table

003

Departure and arrival board

004

Information Counter

005

Police ofiice

006

e-Tickets

007

Customer service

008

7-Eleven

009

Washroom

010

Ticket counter

011

Lobby

012

Nasi Kandar ITT

013

Prayer room (Surau)

014

Ticket issued by TBS

015

Teratai Food Court

016

Café

017

Parking lot

018

Outstation Taxi

019

Baker’s Boy

020

Jamah-Jamah

021

Kenny Rogers

022

Food Court

023

Smoking Room

024

Departure Schedule

025

Touch Screen Kiosk

026

Departure Lobby

027

Executive Lounge

028

Arrival Lounge

029

Arrival Gate

030

Arrival Lobby

031

Baggage Locker

032

Baggage Locker

033

Meering Room

035

Luggage Trolley

 

Amacam? Teruja? hehe..tapi ni kemudahan baru lagi. Harap-harap lepas 5 tahun nanti pun Terminal Bersepadu Selatan ni akan terus cantik macam ni la. Kalau ada tangan-tangan vandalisme, memang tak lama la nampaknya. Owh lagi satu lupa nak bagitau terminal ni ada free WiFi sekitar main building. So sementara tunggu bas tu boleh la online dulu =)

Untuk maklumat lanjut boleh klik laman web Terminal Bersepadu Selatan :

Official Integrated Transport Terminal Website

Siapa yang dah teruja nak travel ke selatan? Jom naik bas ramai-ramai kat TBS! hahaha..

12 comments:

mizz_aainaa said...

waah2.. gila ah..
macam best jek..

asyfiqaz said...

@mizz_aainaa
ahahah..memang best! ada feeling2 airport sikit =)

miSs Zie said...

wahhhh!!!canggih glee...nak g jugakk!!

kay yea said...

wow..menarek..!~

miss Fyqa said...

wahh,cam best.. ntah bile nak balik selatan nie.. :)

tiqaa said...

wahh cantik gila. && canggih gila! kalau dulu time blaja kat segamat boleh jgak nk merasa g BTS nih. skng nk travel ke mane je naik bus. huhu

Ayuni said...

cantiknye, x pnh smpai lg nie....

HonEyBuNNy said...

cantik la...terbaik/...

Alisya said...

Salam. wa...kemudahan semua lengkap.

Anyway, anda ditag:
http://wardahalisya.blogspot.com/2011/02/25-random-facts-about-me-myself-and-i.html

Kalau ada masa, sudi2 lah buat..

FH said...

wahh.. da maju dah

Anonymous said...

I don't know whether it's just me or if perhaps everybody else encountering issues with your
blog. It appears as though some of the written text on
your content are running off the screen. Can somebody
else please provide feedback and let me know if this is happening to them too?

This may be a issue with my web browser because I've had this happen before. Thank you
My webpage: know memes

Anonymous said...

A&w ade x kat tbs???,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails