Wednesday, January 26, 2011

ESQ Basic Training | Way Closer To Allah

Assalamualaikum semua! Kejang-kejang pulak rasa tangan bila macam dah berzaman je tak blogging. hehe. Walaupun lebih kurang seminggu kot tak update tapi still ada yang '”I follow u!” kat chatbox tu. ehehe..thanks ea untuk kamu kamu dan kamu yang sudi blog ni. Tak paksa pon. haha.

Sebenarnya weekend yang lepas aku berpeluang pergi ke UiTM Pulau Pinang untuk ESQ Basic Training kat sana. Woohh..memang dulu asyik tengok cerita pasal ESQ ni kat TV and paper je, so bila da bagi peluang macam ni wajiblah aku pergi kan! Bukan murah tau, untuk training basic ni je dah around RM600++, kalau intermediate training mau nak dekat RM1k! Yang penting aku pergi free pasal UiTM sponsor..ahaha..alhamdulillah sangat-sangat. Tapi seriously la, kalau korang labur duit tu kat sini, memang insyaallah korang takkan menyesal punya. Pendek ceritanya: amat-amat berbaloi =)

004

Okay, ESQ ni adalah akronim daripada Emotional Spiritual Quotient. Selalu sangat kita dangar pasal Intellectual Quotient (IQ), Emotional Quotient (EQ) tapi yang ni special pasal ada Spiritual Quotient (SQ). well, kita selalu sangat pergi program or training motivasi yang guna barat punya teori and ESQ is more to Islamic way. Bagus kan? ESQ ni diasaskan oleh Dr. Ary Ginanjar Augustian dari Indonesia dan training ESQ ni dah pun berkembang kat seluruh dunia termasuk dunia Arab dan Barat. Melalui training ni kita akan lebih mengenali diri sendiri dan Allah Maha Pencipta Alam Semesta ni. Then uniknya ESQ ni pasal dorang guna sound system and multimedia yang amat-amat gempak untuk ‘menghidupkan’ lagi training ni and that’s why yuran training agak mahal.

So untuk siapa yang nak tau dengan lebih lanjut pasal ESQ Training ni sila klik:

The ESQ Way 165 Official Website

Oh yea, nak cerita pasal tempat penginapan kitorang pulak. hehe. seriously Kolej Kristal UiTM Pulau Pinang is awesome! wuhuu! Biasalah kolej baru la katakan..konsep baru, makin tinggi and of course, makin cantik =) Thanks to UiTM Penang’s management ye pasal tempatkan para peserta kat situ. hehe..agaknya kalau dia letaknya kitorang kat Kolej Zamrud tu mau menangis..ok just joking =p

002

003

So pendek ceritanya aku dapat banyak pengalaman, pengetahuan dan ‘benda’ yang baru sepanjang training ni and sepanjang duduk kat UiTM Pulau Pinang tu selama dua hari. Walaupun tak lama, tapi pengalamannya jauh berbeza =)

001

(tak payah susah payah cari aku, aku photographer gambar ni..haha)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails