Sunday, October 31, 2010

five to go..

kawan aku kata, “3 paper senang dah settle..sekarang time untuk paper yang tough pulak..” fuyoo..paper pun ad yang kurus, ada yang tough eh? hehe..what da heck paper senang? hahaha..first paper genetics tu apakah? entah macam mana ntah, mak and ayah dia tak sakit, atok and nenek dia pun tak sakit, and secara tak pasal-pasalnya, anak dia boleh kena sakit..apa punya genetics da..ramai cakap soalan tu salah..fuhh~lega kejap.. tapi tadi tak pasal-pasal ada classmate aku psiko boleh cakap, “eh, kita dapat jawab tau soalan tu..”..hisy apakah kau ni, how can kau sorang boleh jawab ni…oh no..haha..ok, let bygone be bygone..tata..

CTU (Science and Technology in Islam) and BEL (English For Academic Purposes) ? owh ok la kot…hehe..dua-dua paper kena ‘goreng’ sampai hangus..haha..soalan esei la katakan..ngeh3..paper-paper ni pun semua dah lepas..so, bye2 ^_^

yeaa..sekarang yang tinggal hanya kenangan just paper-paper yang berkod ‘MIC’ dan ‘CHM’…owh lupa, ‘BCM’ sekali..apakah tu? tu semua subjek pelik-pelik untuk menjadi microbiologist ye tuan puan..dan saya tak suka..hehe..nak tak nak kena struggle sampa mati untuk grad dengan baik..haha..

dan ya lagi? sekarang masih dalam tempoh bertenang which is aku ada gap lagi 3 hari ni sebelum next paper, Analytical Chemistry..kenapa ntah aku kena belajar benda ni..ngeh3..dan sekarang aku nak bagitau aku amat jeles dengan kanak-kanak dip science yang ada gap SEMINGGU before their next paper..wow la sangat..dan nak geram lagi pasal aku ada lagi LIMA atau 5 lagi paper sedangkan kanak-kanak dip science tinggal TIGA…grrr…

oh lagi satu, sapa-sapa yang kata aku lama tak online pasal sibuk study, terima kasih, saya hargai positive thinking anda..haha..tapi aku tak nak menipu so aku nak bagitau sebenarnya lama tak on facebook, lama tak update blog, lama tak blogwalking bukan sebab amat busy study (busy la jugak "’kot’ haha) tapi pasal pakcik celcom ni dok slow kan internet aku pasal dah lebih guna data volume..celcom ada hati nak suruh aku study la tu kan..dan2 kata volume lebih..haha..so hopefully esok 1 Oktober, bulan baru, dia reset la balik volume broadband ni..adios~

*okay, ni first time post entry guna Windows Live Writer 2011..best jugak..try ler..hehe

 

Sunday, October 24, 2010

of homo, hetero, pheno, geno...

assalamualaikum, saya tengah study untuk paper Genetics esok ni sebenarnya..hehe..tapi what to do la kan, otak da tepu so kena ada selingan-selingan sikit..bagus..

so nak bagitau esok saya sebagai seorang Afiq Naufal dah start final exam for my 3rd sem ni..ouh..amat malang pasal Genetics jadi 1st paper..orang lain start hari rabu dengan paper English For Academic Purposes (which is not Science-related subject), tapi aku da kena pulun dengan macam-macam istilah pelik dunia biology ni..adooii..

so untuk semua semua semua, sila dan sila doa untuk saya dan kawan-kawan semoga kami dapat jawab semua 7 paper (sapa repeat tambah 1) dengan gemilang, tenang dan jayanya..ok dah? terima kasih..(tak adil..budak dip science punya paper sikit je..huhu)..

ok, untuk rakan-rakan UiTM yang lain, selamat study juga yaaa...gudluck for all! wassalam..bye =)
*oke, boleh sambung study balik..hehe

Thursday, October 21, 2010

pilah in the morning

good morning good morning! (kalau korang baca petang n malam, good evening la ye =p)..and ya, assalamualaikum readers..and kali ni, saya dengan muka sucinya nak revealkan 'muka' sebenar UiTM Negeri Sembilan ni..hehe..ye la, selalu korang tengok kat blog ni semua benda nak cantik kan kan? aah, edit memanglah sentiasa cantik..hehe..tapi ni dia bukti gambar-gambar yang natural tanpa edit..(tambah watermark je)..again, thanks to my vivaz..hehe..



kolej


cantik kan kan??


fakulti..



*so conclusion entry ni is? haha nak bagitau aku kerap jogging pagi-pagi buta sekarang ni..haha..tak senonoh..

Wednesday, October 20, 2010

special entry on a special time on a special date






it's 2010 (9.10 pm), 20 October 2010 (20.10.2010) and this is my 150th entry on thepotpetking.blogspot..thanks to all readers =)






*I spend almost RM 20 for my foods today..nafsu..nafsu..

tempoh bertenang



alhamdulillah aku dah habis submit semua assignment and lab reports semalam..lega..tu lah, nak jadi budak science stream lagi kan, sila terima la benda-benda ni ya..(walaupun kehidupan hari-hari aku takde rupa macam budak science stream langsung..haha) dan ya! semalam saya berjaya pergi jogging secara solo pukul 6.15 am! yeay..pencapaian memberangsangkan tu..penat stay up tak tidur malam semata-mata nak pergi jogging..hasilnya lepas aku joging tu seharian la aku tak sedarkan diri, means tidur..wooh~oleh kerana aku pandai-pandai melanggar hukum alam ni, orang tidur malam aku berjaga, orang bekerja siang aku tidur, dan sekarang mata aku dah pedih menuntut rehat dari aku tapi apa nak buat pasal dah 2 jam aku golek2 atas katil tapi tak boleh tidur!

makin nak final makin merepek kan? bukan aku sorang je kot, aku tengok orang lain pun dua kali lima je..haha..ni pulak kenapa la tekak aku ni semangat sangat dok batuk-batuk..eh takpe lah, tu kan salah satu mechanism innate immunity, buang benda-benda kotor..eh, masuk immunology la pulak..hehe..final la katakan..

ok la ye, aku merepek lagi...sila salahkan final exam laju-laju..tata :D

Tuesday, October 19, 2010

perlumbaan maksiat

assalamualaikum..makin hari makin aku geli geleman dengan fesbuk ni..bila tekan 'home', bersepah-sepah video or notes or gambar yang berunsur kemaksiatan..maksiat apa? ala, citer pasal couple-couple bagai nak rak la..hisyy..kalau confirm kawin takpe jugak..wowow~

tak kisahlah korang nak couple ke apa coz aku pun bukanlah manusia sempurna yang zero maksiat pun kan..tapi..alaaahh..yang 'share' tips-tips mengenal si dia la, video 'apabila wanita menyayangi anda la..' blueekk..baik korang share video untuk kawan2 ke, mak ayah ke..ada faedahnya sikit..aku bukan apa, as a muslim apa salahnya kalau sekali sekala aku nak tegur menegur kat sini kan..


sila malu yer..sape xtau adab malu, boleh selak buku teks akhlak darjah 4 skolah agama kat selangor..


kata la aku kolot, tak update, kuno, macam orang tua (muka ak fresh lagi aw! hehe), tapi korang sedar laa..sedangkan kalau kita cakap or SMS 'sayang' dengan bukan muhrim kita pun dah haram tau..i mean 'sayang' yang membawa maksud 'cinta couple2' ni le..yang ayat dia akan berbunyi macam, "sayang, nak teman kita pergi kelas tak?" haram paham! kahwin pun belum..tapi ni maknanya dalam konteks sepenuh hati la..kalau kita main-main dengan kawan-kawan kita tu lain citer la ea..tak la pulak sampai nak cakap perkataan 'sayang' tu pun tak boleh kan..tapi couple bersayang-sayang, pliz aku geli..tak sweet pun..haram ada laa..

then, ada pulak post kononnya "10 sikap yang perempuan tak suka"..pandailah korang nak ajar laki jadi itu ini yer dalam facebook..kalau suruh solat puasa ke takpe lah jugak..jangan buat itu, sila buat ini..tapi tak sedar, baik korang buat benda-benda tu kat mak ayah..lainlah kalau bulan depan kau nak kahwin..lepas tu bila dah clash, especially perempuan, dengan bangganya akan melaungkan "NO MAN NO CRY"..ayat cliche tuu..memang great giler la ayat tu..korang ni dulu dok bagai nak rak bercintan cintun dengan pakwe korang, bila dah clash or laki tu tak berapa nak layan je korang, mulalah melalak sepenuh jiwa raga..so "NO MAN NO CRY" ke? pada aku "NO WOMEN NO CRY" pasal yang menagis tu perempuan..haha..ok just joking..tapi tu la aku nak bagitau, korang ikutlah habis-habis slogan fantastik tu..memang bagus, lawan fitrah..siapa ntah yang ajar..dah fitrah laki kena ada perempuan, perempuan kena ada laki..haih manusia..

ok lah, kalau ikut hati nak je kupas satu-satu notes and video dekat facebook tu, tapi nanti panjang entry aku, ramai yang terbakar..baran..fuhh~

so kalau sesiapa yang terasa, aku minta maaf banyak-banyak..anggap ni sebuah teguran daripada seorang saudara anda..wassalam..

semua orang rajin buka muka buku

yeay..as i said before, study week adalah masa untuk buat benda-benda 'berfaedah'...so buktinya? ya, sila lihat di atas, tengok berapa ramai yang stay up till 12.31 am untuk bersama-bersama mengulangkaji subjek FB111 - Fundamentals of Facebook..makin nak final nampaknya makin ramai yang mula buka muka buku masing-masing.. *jangan tanya saya pasal khas untuk study week ni, saya 'study' muka buku ni almost 24 hours! haha.. jangan risau, tu baru 12.31 am, maybe akan menjadi lebih ramai bila mencecah 1.30 am..hehe..gudluck semua :D


*conclusion: rajin kan budak UiTM? hahaha...

Sunday, October 17, 2010

ouh study week dah start!


12.00 am, 18 oktober 2010, isnin...fuhh~apakah ni? hehe..ni namanya hari pertama study week paham! next week final!!! yeye, aku memang suka final..tak boleh bla la..hahaha..hurmm..i like study week..kenapa? pasal ia akan diisi dengan pelbagai benda 'berfaedah'..ya, time study week ni la ramai-ramai manusia akan balik kampung macam dah habis paper, buat tournament dota besar-besaran, melalak karaoke kat dalam bilik masing-masing tak hengat jiran sebelah, khatamkan movie movie dalam hard disk, melalak depan lecturer mintak naik carry marks, makan tido makan tido, buat 'reunion' dengan rakan-rakan sekampus borak puas-puas dan dalam masa yang sama masing-masing kecoh dok cakap "aku risau la final weh..", "aku tak dapat cath up lagi la"..tapi tu hanya kata-kata, aktiviti-aktiviti 'study week' yang 'berfaedah' seperti di atas tetap diteruskan..*termasuk aku..haha..


ok, dah2..esok last day tau nak merayu melalak mintak top up top up carry marks..so sekarang kene buat assignment..kalau tak, macam tu jugak la carry marks aku nanti..ouh nasib~huhu =.="

muffins dua orang teruna..

penat, tapi nak bagi tau, ni resipi sambungan dari album 'cupcakes seorang teruna' aku kat FB..hehe..just yang ni aku dengan kawan aku, akram try buat muffins macam kenny rogers pulak..jadi yer..hehe..ok, let the pictures tell the story! bye ^.^!











sekian dari saya, wassalam..

Saturday, October 16, 2010

hi rawang :D


firstly saya bangga kerana dapat menerobos sistem keselamatan kampus saya dan berjaya sampai rumah dengan selamatnya..yeay! *suppose to be semua pelajar tak dibenarkan balik minggu ni pasal ada program wajib..tapi what to do kan? aku TERPAKSA balik..sekian..ouh aku rindu RAWANG! so hye =)




dan ini saja nak tunjuk cupcakes yang ezzah (ya, bukan nama aku tu..) tempah and baru dapat time kitorang balik tadi..comel kan? urmm apa rasa dia? ntah la labu..aku tak sempat makan..hahaha...



*okay, miss2 dan sir2 aku sem ni amat baik pasal amat risau dengan carry marks student-studentnya...so sekarang kami kembali pelbagai assignment untuk cover-cover balik mana carry marks yang melompong-lompong tu..hehe..

Friday, October 15, 2010

macam pokok kelapa la 'dia' ni

assalamualaikum semua..salam hari jumaat hari mulia :D
dulu aku teringat, kalau time karangan sekolah rendah, cikgu yang ajar penulisan (Bahasa Melayu) akan tak bosan-bosan suruh anak murid dia buat karangan yang samaaaa je tiap-tiap tahun and antara yang paling bosan nak dengar is 'buat satu karangan yang bertajuk : Keguanaan Pokok Kelapa'..urgghh..nak muntah hijau da dengar tuh..tapi tu realiti tau, pasal sampai ke harini pun, adik aku yang sekolah rendah tu pun akan tanya aku, "abang, apa lagi kegunaan pokok kelapa?"..bila aku tanya "buat apa nak tau?"..and jawapan seperti disangka, "cikgu suruh buat karangan"..bosan..bosan..dah tahun 2010 la ni..suruh la buat karangan kegunaan buah naga ke..hahaha..ok juz kidding..

haa, cakap pasal kegunaan pokok kelapa ni an, tadi aku saja je lah dok men'google' tak tentu hala, then teett..terjumpa la pulak gambar ni..aku jumpa benda ni dekat blog Oh!Islam.. wow~speechless aku..ingatkan pokok kelapa je yang ada seribu satu guna tapi rupanya ada haiwan lain lagi yang boleh bersaing dengan pokok kelapa ek..itulah babi or lebih baik khimzir or swine or pig or whatsoever...hurmm..lepas ni boleh la cikgu-cikgu suruh anak murid buat karangan 'Kegunaan Babi"..nauzubillah..mintak jauh..




so korang klik la kat gambar tu untuk dienlarge yer..perhati betul-betul produk-produk hasilan haiwan ni..semoga kita terhindar daripada pakai produk-produk macam ni..insyaallah~

Wednesday, October 6, 2010

boys, you should read this

huwaa~lumrah 'majoriti' pelajar universiti seluruh dunia kot..makin nak dengan dengan study week, makin syok kita buat benda-benda lagha..or known as sia-sia or saja-saja habiskan masa dengan DOTA, movies, online and so on..haha..yup, dan sudah tentu yang 'majoriti' pelajar universiti tu termasuk aku la kan..haha..rasa macam dah takde keje sangat sampai dok tengok satu satu album gambar kengkawan ni..walaupun internet ciput giler..biarlah 100-200 gambar pun..sanggup nih tengok..hahaha..pastu rasa macam dah takde keje lagi, tengok movie berjemaah pulak..aah, semua ahli rumah 'dipaksa' untuk tengok movie ramai-ramai and tak kisah la kau suka ke tak cerita yang dorang nak pasang tu, yang penting kene tengok jugak..hahaha..


*ok, ak gebang la ak da takde kerja sangat padahal test immunology esok..=p


and tadi dok berkeliaran kat facebook tu then I found this...pada aku kelakar giler..tapi xtau r kalau korang semua takde perasaan an..or mungkin ada yang sedang mengalami..hahaha...



10 Peraturan untuk setiap bapa yang ada anak perempuan patut bagitau kat Boyfren anak masing2.


Kepada Bf anak aku,


Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.


Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..


Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.


Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?


Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”


Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.


Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.


Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.


Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.


Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.


Sekian, Yg ditakuti,Bapak Kepada Gf ko.



*sumber dari : http://www.facebook.com/note.php?note_id=127463277304760&id=100000392199703


yaaa...ini calon bapa mithali kan? kalau semua ayah-ayah macam ni, mau ramai yang membujang sampai hujung hayat kot..hahaha..ok la, thats all for today, bye! assalamualaikum =)


Friday, October 1, 2010

Eksplorasi Alam Khazanah Negara : Siri 1

kan? haha..pe yang kan? yela, nak update la ni laa haaiii..yeay this is my first entry for this october! hah? october? wow~final exam suda mali makin dekat woo..pergi terjah uitm student portal sat tadi, and yes! GENETICS would be my first paper on the final nanti..aah, ye la tu aku yes genetics 1st paper..bile la nak belajr weh..haha..tapi tai..luckily that biochem papers will be the last paper after all..yeah! sempat kot study..

anda perasan tak? korang perasan tak? something weird happen to me? yela, almost for a month tak update blog, tak bukak fcebook..senang cerita, tak berkecimpung dalam dunia siber ni..hehe..see? aku dah berubah kan?

*in fact, broadband aku dah 2 bulan kena potong pasal aku sentiasa lupa lupa dan terus lupa untuk nak
bayar benda alah tuuu..haha

adoyy..sorry la ea readers..kalau entry ni dia punya bahasa macam kalut semacam je ea..biasalah kan, nak dekat sebulan tak blogging, kekok kekok sikit..heheh.. ah ok, ni nak cerita
pasal trip aku ke Gua Tempurung Perak hari tu (or nama programnyer is : Eksplorasi Alam Khazanah Negara: Siri 1)..wow~best giler and aku selaku ketua program yang sumpah cuak giler nak handle kelab yang agak terbengkalai suatu masa dulu ni rasa syukur gila bilasemua berjala dengan lancar..yela, sape tak excited, 1st program ever for my own club kot! thanx to all members and committees!

urmm..malaslah nak cerita benda-benda annoying yag terjadi sebelum trip ni, yang penting
semua peserta trip ni happy and rasa berbaloi dengan RM20 yang diorang laburkan..berbaloi jugak la aku and ajk-ajk yang lain-lain ni dok naik turun pejabat HEP, keluar masuk admin,
sampai rasa macam nak muntah hijau je tengok manusia yang sama..haisyy..daytrip pun susah
sangat nak approve kan? dugaan betul..

haha, ni lagi satu, siapa kata menjadi 'ketua' adalah sesuatu yang mudah? syirik semua tu..karut-karut..now i realized that being a leader is not just direct and asking people to do this and that because yourself is the mastermind and decision maker! salah je satu lankah, hancur la program
kau..hahaha..*jahat giler pulak aku punyer ayat..kih3..

agak best la jugak pergi gua tempurung ni and pergi lantak la kalau ada yang kata "eh, aku time
sekolah rendah pun dah pergi tau"..so what? hehe..gua yang ni amat-amat berlainan dengan gua kelam yang sumpah bosan and buat penat je..haha..dekat gua ni la bond antara ahli-ahli kelab
dapat dikukuhkan..yela, dok merangkak macam buaya dalam air, masuk lubang bawah tanah
mana entah..fuhh~such a great experience la..




okay, sebelum aku habis membebel, ni nak introduce kan kat korang jenama baru aku untuk bab-bab design and photography, yang aku bagi nama 'RYEOQIDZ PHOTOGRAPHY'..haa..tapi tak payah la pulak tanya apa makna ryeoqdiz tuh ea..ntah mana aku fikir-fikir dapat nama
tu..hehe..saya budak belajar dalam bidang fotografi ni..guna kamera enset saya je pun..*tapi mcm dslr x? hehe*






dah dah..rasa serabut semacam je entry aku ni..nanti bila keadaan dah stabil aku post entry proper siket ea..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails