Thursday, March 25, 2010

esok rasmilah kampusku...

huhh..
harinie hari yg bz,
hari yg giler..
waaa~
seyes penat woo..



okey,
ak engatkan utk perasmian ni TPM sowg je datang..rupe2nyer rmai lagi..
hehe..patotla segalanya nk renovate..haha..
so esok t de MB Negeri Sembilan, Menteri Pengajian Tinggi, Naib Cancelor, Pro Cancelor, ADUN2, YB2 mne nth, n spe2 lagi la esk..hahaha...

orait 2je,
tadi baru lepas buat tag utk crew kt booth microb esk...
nak tengok x??
tadaaa.....


haih..kebelakangan ak dok bwat tag je keje an..
t ak nk amek DIPLOMA IN TAG DESIGN la..
hahaha..de ke?
mengong..
skunk nk bwt pamphlet microb lak..
adeh..npela last2 minute br nk gtaw an..huhhh...
ok la..
jumpe anda esok!
bye!
salam...

Wednesday, March 24, 2010

menjelang majlis perasmian kampus...

hurrmmm..
this entry would be short n simple..
just wanna inform to all of u that the official launching of this new campus of UiTM Negeri Sembilan Kuala Pilah will be held on 25 March 2010 and will be launched by the Deputy Prime Minister of Malaysia, Dato' Seri Muhyiddin Yassin...




big transformation and renovation have been done especially at the admin's building and PTAR Library..
huge canopies and stage have been set up between the admin's building n lecture block (rasa macam kat karnival jom heboh pun ade..lol) and all student can't cross over it and we have took a long way to go to class..ouch!

yeay!
of course this is what we r not missing out,
THE COLLEGE WIFI SERVICE!!
yeah, it was activated since yesterday ~but i still don't get the signals yet..=(
hopefully all blocks will have the service by tomorrow..hurrrmm..

and the most important thing is,
all class have been canceled today as there will be a rehearsal for the launching ceremony tomorrow..
yoohoo..thats cool!
no physical chemistry today!
(physchem tutorial session is sucks!)
~luckily it has been cancelled..like it!

okay,
i think thats all for this entry..
stay fun!
=)

Tuesday, March 23, 2010

AWAK boleh xberhenti maen hati dan perasaan orang??

aduhayai..
ak makin xpaham la dengan dunia ni..
semua pun xguna..
waaa~cdey..
suka main2 hati orang,
permainkan perasaan orang..

AWAK..
AWAK tau xsaya sayang awak??
tau x AWAK amat amat amat penting dalam hidup saya??
saya boleh gila kalau AWAK xde tw..
saya xboleh hidup dengan gembira tanpa AWAK..

tapi kenapa AWAK dah berubah??
suka permain-mainkan hati saya..
suka buat saya marah..
kalau dulu,
AWAK amat setia pada saya..
tapi sekarang??
apa dah jadi??

sekarang ni,
AWAK xabes2 nk putus..
sekejap2 nak putus..
baru kita berhubung..
putus yang AWAK inginkan..

tiap2 bulan saya bagi nafkah..
mengharapkan AWAK setia pada saya..
tapi...
lain yang saya harapkan,
lain pulangan yang AWAK berikan..
huhuhu...


hamek ko..menagis darah aku..haha


HOII CELCOM BROADBAND!
ak patahkan modem ni baru taw!
dulu ko laju ko tau x!
sekarang da pandai lembab2 lak an..
mentang2 la broadband no.1 di MALAYSIA kunun..
*tapi memang pn..hehe*
baru CONNECT pas2 ko pandai DISCONNECT sendiri..
ak tengah geram dengan broadband ak ni..
AWAK 2 broadband ak le..
eeeee..geram3...
hahahahaha...
nasib baek ko lagi laju dari MAXIS BROADBAND aw..
n nasib baek kolej ak da de wifi yang lajuu..hoho..
da la tiap2 bulan ak bayar ko mahal..
eeerrrggghhh...
kalau ko lembab lagi,
ak ceraikan ko..wahahaha..
*pengurus celcom, dengar 2 ye..anda akan kehilangan seorang pelanggan yg berharga macam saya ni kalau servis anda macam ni..hehe*

broadband ak ni memang gedik..
time2 ak xnk buat keje,
dan2 time 2 la dy nak laju tahap gaban nyer..
tapi kalau time2 ak nk mendownlod2,
mengupload2..mengupdate2..
buat assignment..
senang kate bile ak k gune la!
time 2la dy da terputus2 la..
ter'stuck'2 la..
eee..bengang2..haha..

hurmm..
naseb baek la esok sume2 kelas batal..
weee~hilang bengang ak kt celcom ni..haha..
saya suka perasmian kampus!
bwatla perasmian ni berkali2 yer..
biarla ramai2 rasmikan pon...
*mengong gler..*
asalkan kelas ley slalu batal..
kah3...

oh ye,
actually ak de la nk upload sket2 pic progress menjelang perasmian kampus UiTM Negeri Sembilan ni..
tapi AWAK ni buat hal..
xpe jela..terbantut niat ak..
huhuhu..
xpela ea..nanti2 je..

**hohoii..boringnyer....hahaha..

Monday, March 22, 2010

Diploma in Microbiology (AS114)



assalamualaikum n hye 2 my beloved readers!
okay, untuk entry ni ak akan gunakan 'saya' yer..
pasal dalam entry ni,
saya akan cuba untuk memberi gambaran yang jelas kepada sesiapa yang ingin mengenai DIPLOMA MIKROBIOLOGI
di Universiti Teknologi MARA (UiTM)...

terlebih dahulu saya ingin ucapkan tahniah kepada pelajar2 yang mendapat keputusan yang cemerlang untuk SPM yer..
yang xbernasib baik xpe, teruskan usaha anda..ada hikmahnya..

baiklah,
kebelakangan ni ramai yg menerjah kt blog ni tanya macam2 tentang pasal
DIPLOMA IN MICROBIOLOGY ni..
so hope this 'looonnnggg' entry can help you..

1. APA ITU MICROBIOLOGY??
Dalam kos ni, anda akan mempelajari segala2 tentang mikroorganisma dan kepentingannya kepada kehidupan. Bidang ini termasuklah Mycology, Virology, Bacteriology, Food Microbiology, Biochemistry dan lain2..pendek kate anda akan belajar segala2 pasal virus2, bakteria, kuman dan sume benda2 kecik 2 la..hehe..

2. KELAYAKAN??
Ok, untuk lepasan SPM, kalau ikutkan kelayakan yang UiTM tetapkan, calon mestilah KREDIT dalam subjek2 berikut :
-Mathematics/Additional Mathematics
-Chemistry
-Biology at least grade 5C
-and PASS English Language
*tertakluk pada perubahan

3. KAMPUS
Bermula dari pengambilan untuk Sesi Julai 2009, semua pelajar DIPLOMA IN MICROBIOLGY ditempatkan di UiTM Negeri Sembilan Kampus Kuala Pilah. Tiada lagi pelajar baru ditempatkan di kampus induk UiTM Malaysia Shah Alam kecuali pelajar2 lama.
*KLIK SINI untuk melihat wajah UiTM Negeri Sembilan.

4. STRUKTUR PROGRAM
Secara keseluruhan, program ini amat bagus untuk sesiapa yang tidak minat kepada Mathematics, tetapi berminat kepada Biology kerana di dalam program ini, subjek Mathematics hanya diambil ketika semester 1 sahaja..hehe..berikut adalah subjek2 yang diambil oleh pelajar diploma mikrobiologi mengikut semester :

SEMESTER 1
-Consolidating Language Skills
-Basic Chemistry
-Computer & Information Processing
-Fundamentals Of Islam
-National Kesatria 1
-Pre Calculus
-Cell Biology

SEMESTER 2
-Basic Biochemistry 1
-Preparotary Course For MUET
-Organic Chemistry
-Physical Chemistry
-Islamic Thought And Civilization
-Co-curricular subject
-General Microbiology (Theory)
-General Microbiology (Practical)

SEMESTER 3
-Basic Biochemistry 2
-English For Academic Purposes
-Basic Analytical Chemistry
-Science And Technology In Islam
-Co-curricular subject
-Genetics
-Basic Immunology
-Systematic Bacteriology

SEMESTER 4
-Basic Instrumental Analysis
-Principles Of Economics
-Mycology
-Virology
-Basic Molecular Biology
-Microbial Physiology
-Statistics For Technology 1

SEMESTER 5
-Fundamentals Of Entrepreneurship
-Basic Food Microbiology
-Industrial Microbiology
-Environmental Microbiology
-Practical Molecular Biology
-Agricultural Microbiology
-Medical Microbiology

SEMESTER 6
-Industrial Training (Practical)

5. FURTHER STUDIES..
Pelajar lepasan diploma microbiolgy boleh menyambung pelajaran ke peringkat ijazah dalam bidang microbiology, medic, dentistry, health science, applied science dan bidang berkaitan. Buat waktu ini, hanya Universiti Sains Malaysia yang menawarkan program mikrobiologi di peringkat ijazah.

6. PELUANG PEKERJAAN
Peluang pekerjaan pelajar lepasan diploma mikrobiologi adalah luas samada di bidang industri (makanan, kosmetik, pembuatan), klinikal/medical, pertanian, farmasi dan lain2...

okeyh..penat suda menaip..hehe..
membantu x??
harap2 membantu la yer...
ermm..
untuk sape2 yg berminat nak tahu pasal DIPLOMA SAINS UiTM pulak,
boleh klik kt SINI..

n kalau ade apa2 kemusykilan,
sudi2lah komen yer..
insyaallah kalau saya akan bantu seadanya k!
orait,
wassalam..
papai!!

----------------------------------------- UPDATE (24.02.2012) ----------------------------------------- 

- untuk persoalan-persoalan lebih lanjut mengenai Diploma In Microbiology UiTM boleh klik:
 Q&A: Diploma in Microbiolgy (UiTM)
- untuk syllabus terbaru Diploma In Microbiology UiTM, boleh klik:
 Diploma in Microbiology (UiTM) : Revised Syllabus


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails