Friday, November 12, 2010

maggie alfredo

benvenuti nel mio blog! come stai oggi? auguro a tutti voi sono in buone condizioni. in questo blog, mi presento a voi una ricetta che ho trovato sulla base di tagliatelle Maggie. Si tratta di congiunzione con la mia sfida 6 giorni con Maggie.

fuhh~berbelit-belit lidah aku. tak sia-sia aku bertungkus lumus amek subjek Bahasa Itali time sekolah menengah dulu (ada ke sekolah yang tawarkan subjek Bahasa Itali?). secara jujurnya, of course la Google Translate kan..okay hari ni kita akan bincang ‘Bagaimana Menjadikan Maggie Sebagai Sajian Yang Sihat’. Aku post entry ni pasal aku sendiri menyahut ‘Cabaran 6 Hari Bersama Maggie’ (sila klik). Maggie tak de pulak cabar aku apa-apa pun sebenarnya tapi aku yang terpaksa sumbat Maggie dalam perut pasal poket kering giler time akhir-akhir sem ni. Oleh kerana aku sendiri tau bahawa makan Maggie (atau apa-apa mi segera) boleh bawa mudarat kepada badan kita dalam jangka panjang, so aku pun buat R&D (pergh bajet nak mampos ayat) untuk jadikan Maggie tu agak ‘sihat’ – maknanya taklah berbahaya sangat kot..haha.

Ok, caranya mudah. Korang tau kan yang sebenarnya benda paling berbahaya dalam mi segera ni is of course seasoning dia or dalam bahasa melayunya, ‘perasa’. Pasal dalam paket yang ada serbuk-serbuk tu la yang mengandungi garam dan MSG di tahap paling gaban. Mee tu bahaya tak? urmm..aku tak kata la pulak tak bahaya tapi benda tu boleh jugak jadi carbohydrate source (kot) haha.. so the solution is, aku tukarkan seasoning tu dengan Campbell soup. heheh. *Campbell soup tu bahaya tak?* tapi aku rasa ke’bahaya’an dia tu tak la macam seasoning tu kot! (actually aku senang-senag terpedaya dengan apa yang tertulis dekat packet soup tu: contains iron, calcium, vitamin bla bla bla). and hasilnya, korang akan dapat macam Fettuccine Alfredo (something macam spaghetti la, tapi guna kuah cheese + garlic + butter) pasal kuah dia pekat dan ada rasa lemak-lemak sikit. Beza dia Fettuccine Alfredo guna fettuccine and yang ni guna mee maggi. Selamat mencuba!


10112010365


*aku tak rasa pencinta makanan pedas akan suka benda ni pasal dia just rasa lemak-lemak and langsung tak pedas.

**tertakluk jugak dekat flavour soup campbell mana yang korang guna. kalau beli mushroom rasa mushroom la, kalau cheese rasa la cheese kan. haih tu pun kena bagitau ka? haha…

4 comments:

miss Fyqa said...

resepi baru!
=)

siti maizurah ismail said...

haha,,igt da limit da cabaran ko tu..kah3!

Fieyda said...

innovation tu . leh join iid :P

Eyka said...

serius style giler... sedap tak rasa dia ?nak try buat...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails