Sunday, August 15, 2010

kalau dulu..puasa..

haish..tengah tengah dok belek-belek facebook tu, tetibe dekat home tu keluar gambar kawan-kawan aku bukak puasa ramai-ramai dekat mid valley semalam..ala..ruginya rasa tak dapat ikut..huhu~eh eh, bukannya dorang tak ajak la, aku yang tak dapat join..tengok kat gambar tuh kira ramai la jugak yang join..ermm..harap-harap time raya nanti ley gather camtu lagik eh?

bila cakap pasal kawan-kawan ni, teringat aku time puasa kat hostel dulu..urrgghh rindunyaa..macam-macam kot kenangan puasa kat hostel!
teringat kalau dulu, nanti satu geng dok sepanjang-panjang kat meja dewan makan pasal nak buka puasa sama-sama,
teringat kalau dulu, ada turn sape nak pergi sejukkan air kat fridge dewan makan,
teringat kalau dulu kutip duit ramai-ramai pasal nak share beli jus kurma kat cikgu rozaili,
teringat bila masing-masing excited biler ustaz kata upper form akan bukak puasa kat dewan makan blok C (dewan makan form 1 & 2),
lepas tu teringat jugak nanti ada turn gilir-gilir ikut kelas untuk ke bazaar ramadhan,
kadang-kadang bergaduh pasal ada kelas tak ikut turn..haha
rindu jugak kat makcik yang jual karipap kat bazaar Taman Cempaka kat depan Melaka Sentral tuh,
sapa je la yang tak ingat "karipap panas..karipap sardin..karipap daging.."..makcik tu punya marketing style la..menyanyi produk yang dia jual..
lepas balik je dari bazaar ramadhan, rindu sangat-sangat meja yang amat-amat penuh dengan macam-macam makanan and air..fuhh~aah, pasal geng aku memang pelahap..haha..
rindu jugak dekat geng makan macam pengantin, epul and alep, pasal nanti orang yang paling last keluar dari dewan makan adalah...KAMI..hehe..
hah, menu wajib jugak, rindu dekat kek batik mak hazim..haha..

sampai kat part solat terawikh, semua dah full..nak rukuk sujud pun tak mampu..haha..
kalau time lower form tu, teringat lagi sembunyi kat tandas guru pasal malas nak solat tarawih..kat sekolah aku, solat tarawih tu wajib! tapi malas tu time lower form je la..hati memberontak la katakan..haha..
then datang kat surau, masing-masing nak cop cop tempat bawah kipas sampai gaduh-gaduh..ada sampai yang sampai bermasam muka lagi..huhu
lepas tu lepas je rakaat keempat masing-masing keluar surau pegi kat beg masing-masing pasal nak makan kuih-kuih yang tak larat makan time bukak puasa tadi..sweet gila..

bila sampai time prep malam..takde maknanya nak study..heheh..pasal tu la result SPM ciput jek..kah3..masa prep tu dihabiskan dengan second round punya berbuka..haha..yela, kalau sorang bawak 2-3 jenis makanan, kalau campur-campur 5-6 orang? haha..tambah-tambah pulak time prep curi-curi keluar pergi kantin beli murtabak..haha..i miss that =)

tapi apakan daya kan..sekarang masa dah berubah..dah duduk kat u..jauh dengan kawan-kawan da..takde lagi rebut-rebut meja, sahur sama-sama, 'window shopping' kat bazaar..haha..tapi apa-apapun aku anggap pengalaman puasa dari form 1 sampai form 5 kat asrama memberi 1000000000001 pengalaman pahit manis dan benda tu lah merapatkan dan menguatkan bonding aku dan kawan-kawan aku till now..hope korang ingat semua ni..sukanya!!!



p/s: tadi adik aku IM aku kat facebook tanya bila nak balik..huhu..mau baliiikk..tapi tak boleh..haha..aku kena jadi fasi time majlis bukak puasa dengan anak-anak yatim tuu~

6 comments:

miss F.Y.Q.A said...

andainya masa dapat diputar kembali.

aha!..
seronok bace citer afiq..

:)

anuarfariz said...

memang bes entry lu.terbaek la.

asyfiqaz said...

miss fyqa: andai masa bley putar blik, rse mcm nk dok dlm prot mak balik! haha..

fariz: tenkiu2! kenangan nih..hihi

HonEyBuNNy said...

best kan zaman2 dulu.....hurm..skrg semua dah berubah..uhuh

kyrios angel said...

kenangan bisa tinggal kenangan..seronok nye bukak pose dengan kegkawan kat pondok cendawan asrama..huhu

aKrAmDiHyA' said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............
rindunye time tu........
oh Allah, please keep all those memories in my soul.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails