Monday, March 22, 2010

Diploma in Microbiology (AS114)



assalamualaikum n hye 2 my beloved readers!
okay, untuk entry ni ak akan gunakan 'saya' yer..
pasal dalam entry ni,
saya akan cuba untuk memberi gambaran yang jelas kepada sesiapa yang ingin mengenai DIPLOMA MIKROBIOLOGI
di Universiti Teknologi MARA (UiTM)...

terlebih dahulu saya ingin ucapkan tahniah kepada pelajar2 yang mendapat keputusan yang cemerlang untuk SPM yer..
yang xbernasib baik xpe, teruskan usaha anda..ada hikmahnya..

baiklah,
kebelakangan ni ramai yg menerjah kt blog ni tanya macam2 tentang pasal
DIPLOMA IN MICROBIOLOGY ni..
so hope this 'looonnnggg' entry can help you..

1. APA ITU MICROBIOLOGY??
Dalam kos ni, anda akan mempelajari segala2 tentang mikroorganisma dan kepentingannya kepada kehidupan. Bidang ini termasuklah Mycology, Virology, Bacteriology, Food Microbiology, Biochemistry dan lain2..pendek kate anda akan belajar segala2 pasal virus2, bakteria, kuman dan sume benda2 kecik 2 la..hehe..

2. KELAYAKAN??
Ok, untuk lepasan SPM, kalau ikutkan kelayakan yang UiTM tetapkan, calon mestilah KREDIT dalam subjek2 berikut :
-Mathematics/Additional Mathematics
-Chemistry
-Biology at least grade 5C
-and PASS English Language
*tertakluk pada perubahan

3. KAMPUS
Bermula dari pengambilan untuk Sesi Julai 2009, semua pelajar DIPLOMA IN MICROBIOLGY ditempatkan di UiTM Negeri Sembilan Kampus Kuala Pilah. Tiada lagi pelajar baru ditempatkan di kampus induk UiTM Malaysia Shah Alam kecuali pelajar2 lama.
*KLIK SINI untuk melihat wajah UiTM Negeri Sembilan.

4. STRUKTUR PROGRAM
Secara keseluruhan, program ini amat bagus untuk sesiapa yang tidak minat kepada Mathematics, tetapi berminat kepada Biology kerana di dalam program ini, subjek Mathematics hanya diambil ketika semester 1 sahaja..hehe..berikut adalah subjek2 yang diambil oleh pelajar diploma mikrobiologi mengikut semester :

SEMESTER 1
-Consolidating Language Skills
-Basic Chemistry
-Computer & Information Processing
-Fundamentals Of Islam
-National Kesatria 1
-Pre Calculus
-Cell Biology

SEMESTER 2
-Basic Biochemistry 1
-Preparotary Course For MUET
-Organic Chemistry
-Physical Chemistry
-Islamic Thought And Civilization
-Co-curricular subject
-General Microbiology (Theory)
-General Microbiology (Practical)

SEMESTER 3
-Basic Biochemistry 2
-English For Academic Purposes
-Basic Analytical Chemistry
-Science And Technology In Islam
-Co-curricular subject
-Genetics
-Basic Immunology
-Systematic Bacteriology

SEMESTER 4
-Basic Instrumental Analysis
-Principles Of Economics
-Mycology
-Virology
-Basic Molecular Biology
-Microbial Physiology
-Statistics For Technology 1

SEMESTER 5
-Fundamentals Of Entrepreneurship
-Basic Food Microbiology
-Industrial Microbiology
-Environmental Microbiology
-Practical Molecular Biology
-Agricultural Microbiology
-Medical Microbiology

SEMESTER 6
-Industrial Training (Practical)

5. FURTHER STUDIES..
Pelajar lepasan diploma microbiolgy boleh menyambung pelajaran ke peringkat ijazah dalam bidang microbiology, medic, dentistry, health science, applied science dan bidang berkaitan. Buat waktu ini, hanya Universiti Sains Malaysia yang menawarkan program mikrobiologi di peringkat ijazah.

6. PELUANG PEKERJAAN
Peluang pekerjaan pelajar lepasan diploma mikrobiologi adalah luas samada di bidang industri (makanan, kosmetik, pembuatan), klinikal/medical, pertanian, farmasi dan lain2...

okeyh..penat suda menaip..hehe..
membantu x??
harap2 membantu la yer...
ermm..
untuk sape2 yg berminat nak tahu pasal DIPLOMA SAINS UiTM pulak,
boleh klik kt SINI..

n kalau ade apa2 kemusykilan,
sudi2lah komen yer..
insyaallah kalau saya akan bantu seadanya k!
orait,
wassalam..
papai!!

----------------------------------------- UPDATE (24.02.2012) ----------------------------------------- 

- untuk persoalan-persoalan lebih lanjut mengenai Diploma In Microbiology UiTM boleh klik:
 Q&A: Diploma in Microbiolgy (UiTM)
- untuk syllabus terbaru Diploma In Microbiology UiTM, boleh klik:
 Diploma in Microbiology (UiTM) : Revised Syllabus


73 comments:

Rashid said...

Best je bila baca semua itu.. tp rasanya fenin fenin le .. hehe

muhamad lahmzahu said...

info yg berguna.. btw dip microbio nie ade msok fom4/5 pnye bio ak?? thanks

asyfiqaz said...

muhamad lamzahu:
yup2, utk subjek 'cell biology' time sem 1 tu, mmg amat berkait rapat dgn bio form 4 n 5 pn..btw tenkiu 4 visiting =)

evasofea (bukan nama sebenar) said...

sgt2 mmbantuu...sy tgh pening ni nak pegi dip.mikrobiologi ni @ matri..ermm..dpt la jugak gmbrn psl kos ni..b4 this mmg x taw punn..heheh

MIRa Nabilah said...

ouh,,ilang dilemma,,uhuhu..
sgt mmbntu info ni,,
dip mcro ade chemistry ea???
chemistry dy bout yg da blaja mse fom 4 & 5 ke???

nurukmanulhakim said...

salamm..insyaAllah..
akan ambik dip mikrobio kt pilah utk disember intake ni..
skang duk mtrik..p pikir2 ase nk kluar la..
thnks for the info

asyfiqaz said...

kalau jadi amek, selamat datang ke Dip in microbe =)

*p/s: utk student baru, ada sedikit perubahan dekat struktur program tu taw..xsempat nak update lagi..

nurukmanulhakim said...

thnks..

nurukmanulhakim said...

ape perubahan dia?

asyfiqaz said...

ada sikit je kot perubahan..
maybe starting from 2012, subjek Sejarah SPM kena sekurang2nya kredit.
then nanti ada biochem theory, and biochem practical (dy pecahkan jd dua).
then time sem 4 utk batch baru maybe dah tak payah amek statistics.
then adala sikit2 perubahan kecik je macam ada subjek sem 4 akan ke sem 5 dan sebaliknya.

nurukmanulhakim said...

owh..thank..

nwy, selamat hari raya AidilAdha!

Anonymous said...

salam.
tumpang tanya.
untuk dip mikrob boleh apply memana scholar x ?
kalau ada, apa eh ?
-trimas.

asyfiqaz said...

wassalam..
dy sama je macam dip yg lain2..
boleh try JPA, MARA, Yayasan Negeri masing-masing, baitulmal and lain2..
hope this help =)

Anonymous said...

oic..
yang jpa ngan mara tu,
ada masa2 tertentu ke nak apply ?
huhuuu..

Anonymous said...

oic..
yang jpa ngan mara tu,
ada masa2 tertentu ke nak apply ?
huhuuu..

asyfiqaz said...

aah, cube tgk2 kt website dorang..

Anonymous said...

haah.
jun julai bru ada.
sobs.

hmmm,
mikrob selalu kt kuala pilah ke ?
ade ke kne antar kt tmpt len ?

asyfiqaz said...

aah, bkn slalu kat k.pilah je, tapi memang kat kuala pilah je yg ada kos ni..hehe..kat s.alam tggal senior2 je (a.k.a final batch kat sne)..

Anonymous said...

salam..saya sgt berminat dgn kos ni..memang kat uitm k.pilah je ke ada kos ni??kat puncak alam ada x??sebenarnya skrg saya tgah buat degree tp saya xberminat dgn kos yg saya amek skrg ni,,,saya juga bekas lepasan matrikulasi bg batch 2009/2010 tp saya nekad utk keluar dr u utk amek diploma balik..agak2 result spm thn 2008 saya mampu x utk bersaing dgn bdk2 spm 2009 dan 2010 utk amek kos ni??resut saya bg subjek bio a2,kim 3b,fizik 5c,+math 6c...saya dah xsanggup nak go on dgn kos kejuruteraan skrg ni sbb saya memang xleh nak bawa sbjek fizik...

Anonymous said...

xsabo nk stat belajo.huhu (kema)

Anonymous said...

salam...thanks 4 da information...nk tnya, klau kos mikrobiology nie math kna strong btul2 x??saya math,insyaAllah bleh,tp admath yg kiok ckit...rasa2nya bleh x saya apply

Lepasan SPM 2010 said...

saya pun same dilemma ngan anon kat atas..minat biology and bidang2 research tapi addmath saya x begitu ok..nk redeem balik during years kat university..microbiology cm very interesting and that bidang kerjaya die quite luas..now nk apply upu tp still in doubt on other options..play safe or teruskan minat dalam bidang biology..

Anonymous said...

trima ksih..mklumat yg sgt mmbntu..xbrape phm sbnrnye sblm nie..xsngka plak bidang pkrjaannye sgt luas..tpi btol ke after amek diploma in mcrobiology bleh smbung pharmacist b medic..??

mj said...

thx 4 daa info :D
kalo nak sambung degree mmg kat usm je ke?

asyfiqaz said...

@Lepasan SPM 2010
jgn risau..yang pasal math tu xde masalah pasal subjek math just ada time sem 1 je which is pre-calculus. try check kelayakan kat http://imascu.upu.mohe.gov.my . kalau kat situ kata layak, better u try to apply this course, tapi kalau tak, rasanya baik amek pilihan lain, pasal setiap pilihan dalam UPU tu penting tau =)

asyfiqaz said...

@Anonymous
u r most welcome :)

aah betul tuh, lepas habis diploma microbe, boleh apply utk sambung degree medic n pharmacy kat uitm..dentistry pn bole.

utk syarat kemasukan boleh check kat http://esyaratjulai.uitm.edu.my/

asyfiqaz said...

@mj
oh tak la..actually selalunya lepasan dip microbe uitm dorang boleh sambung sambung degree molecular biology, medic, pharmacy, dentistry, dietetic, food microbe dan lain2 la..sume ada kat uitm :)

Anonymous said...

sory nk tanye.dip in microbio ni susah x?mmg kene hafal memanjang je ke ape?sbb ade org ckp kene struggle gila2.nk amek dip in pharmacist tp ade org ckp subjek die bnyk gilaa.sy dpt 4A je and dpt bio and chemist B je pon.rase2 lyk x?physic ade kene mengena x dlm microbio nih?plsss help me.

p/s:reply eh,thankusomuch.ily.haha

Anonymous said...

salam..thanks 4 informatoin psal math 2...sy dh check dkt imascu..sy lyk utk apply dip microbiology nie..tp sy tkut xleh struggle..sy curious about dip sains kt uitm..bleh bntu sy???

Anonymous said...

salam..thnks for the information. :)Macam mana peluang pkerjaan bagi lepasan diploma mikrobiology in farmasi?kalau x silap sya..subjek mikrobiology pn belajar di semester 2 in diploma in pharmacy.. (^^)

Anonymous said...

salam...sy nk tny bapa yuran tuk program nieyh...????

farith said...

SAYA NAK TANYA KALAU BIOLOGY DAPAT C+
LAYAK TAK?

sy dah baca requirement kat website tu tapi yg tu lowest requiremet je kan?

nie sy punya spm result
BM :A-
BI :B+
MAT :A
ADDMATH :B
SEJ :A-
P.A.ISLAM :A-
BIO :C+
FIZIK :C
KIMIA :C

Sy betul2 layak ke?
awk dapat gred ape Biology masa SPM dulu?

Hanna said...

bidang ni kat uitm kuala pilah je ke?

Anonymous said...

boleh x sambung ke pharmacy lps habis diploma mikrobiologi ni?

nurul FATHIYAH zaipul anUar said...

thanks...for this info...
alhamdulillah sy bakal blajar ntuk bidang mikrobiology...:)

btw...sy sgt2 appreaciate info dri awk..:)

ADEQATANEAWAN said...

as salam...sye dpt dip mikrbio kt plah laa..mmg da sinonim pilah ngn sye..huhu..juz nk tau, kte bleh mek medic tyme dgree an??so,agk2 nye bper taon dgree 2??ngah confuse skang ni ntok mek mtrik or dip ni..huhu

asyfiqaz said...

@ADEQATANEAWAN
korang boleh check kelayakan kat sini
http://esyaratjulai.uitm.edu.my/
sume details ada kat situ :))

ADEQATANEAWAN said...

gler..!! 10 sem..huh..btw,thankz..

Anonymous said...

MY FRIEND AND I ARE GOING TO YOUR UNIVERSITY SOON..WE'RE TAKING DIPLOMA MICROBIO AND SCIENCE IN THIS 21/5..SEE YOU SOON!!!LOTS OF LOVE <3,MUAH MUAH..HAHA

ADEQATANEAWAN said...

ade rzeki..jmpe lah t

ghost said...

salam...nak tanya skit ni, saya bakal msuk UiTM kos mikrobio ni,

kursus diploma mikrobio ni boleh buat fast track tak?
dan masa selepas fast track boleh amik ijazah kursus MBBS tak?

Thanks :)

Door Gift Kek Murah said...

Salam..say a farhana. Bleh mintak tolong x? Sy perlukan sinopsis untuk subjek microbiology,ecology n cell biology untuk pengecualian credit coz nk further study usm.bfr ni diploma kat uitm.pls email me nrfarhana85@gmail.com..please ya,I need urgently..tq so much.

Anonymous said...

saya x amik bio, boleh tak amik mikrobiologi ni? sebab saya igt nk smbg medic lepas ni... huhuhu.. mnyesal x amik sains tulen dulu...

Anonymous said...

maaflah sy nk tny ni...diploma microbiologi ni blajar x fizik..? kimia blajar kan2..??

Nadrah said...

maafkan sya...lepas ambik degree in microbiology..boleyh x lepas tu nak ambik dentistry or mbbs... kalau ambik degree in microbiology...ape career option lps tu ekk????

Anonymous said...

sy nk tanya,kemasukan ke uitm kuala pilah utk bulan November ni ada orientasi x??

AizatKushairi said...

i'll be registering at uitm kuala pilah this november 2011 intake ....
see u all there !!!!!!

wek said...

nak tanye!!!! ade ke khursus degree microbiology di UITM??? AND KALAU DPT ANUGERAH DEKAN DLM MASA 3 SEM ATAU lebih ade terus kemasukan ke degree ke ???

Willy said...

:)
will be registering in Dip Microbiology this november!
So excited!

Anonymous said...

thanks 4 the info , its really helpful . . :D

Anonymous said...

susah x mikrobiologi ni secare kesluruhannye?? assignment plg susa pe? bkn pe..skrg ni sy tgh asasi,tp rsult sem1 teruk gle..trpkse wt plhn antre nk truskn atau tme je twrn dip ni...

sane sini said...

kalau amik bidang nie,bole ke menjurus kepada syarikat sime darby di alam pkerjaan nty.???

ana_kiwi gurl12 said...

nak tnyer...sye ni mmng mnat sgt nak ambek diploma mikrobiologi..sye dpat 5 a,2b,3c.c tu subject fizik,chem n add math...sye pilih diploma ny pilihan no.2..aper pluang sye nak dpt kos ny...terime kasih.

WardrobersonbellIppD said...

:) will be registering in Dip Microbiology this november! So excited!

Richard Pandya said...

kalau jadi amek, selamat datang ke Dip in microbe =) *p/s: utk student baru, ada sedikit perubahan dekat struktur program tu taw..xsempat nak update lagi..

An Najwa said...

salam...nak tanya uitm n9 ada kos ape je?serius baru tau yg n9 pun ada uitm gak tu pn sbb tgk tv alhijrah, ada bdk wat program then masuk tv..

uitm n9 utk bdk dip je ke?atau campur diploma n degree?kos ape je yg ada?

Hana said...

Very helpfull, thanks lot :)

Shaikh Norman Hakimi said...

mohon untuk gunakan maklumat dlm blog nie yerr :D

Hernandez said...

bidang ni kat uitm kuala pilah je ke?

Anonymous said...

susah tak belajar bidang ni?kalau orang yg setakat subjek sains c perlu tak amik?

Anonymous said...

http://www.maps.google.com/ - [url=http://www.wikipedia.org/]wiki[/url]
mail

Anonymous said...

thanks. sangat membantu. rasa macam serasi je dgn bidang ni. hehe.

Norasikin Maruko said...

Assalamualaikum....saya nk tnye adakah saya layak mengambil kos mikrobiologi klau add math saya fail??? nie result saya

BM A P.AKAUN A
BI B+ BIO B+
MATH B CHEMISTRY C+
SEJ A PHYSIC C
PI A- ADD MATH G

saya berminat kos nie....

Anonymous said...

kalau buat diploma in microbiology boleh sambung degree in dietetics?

Anonymous said...

jap nk tnye..klau dr diploma microbe nk smbung degree nnt..hnya ad kat USM shaje ke? then how about pengecualian credit hour plak?? boleh diterima ke?
sy mmg betol2 nk tahu ni sbb mcm tak nmpk jalan utk kos microbe ni..

zee said...

salam, nak tanya. nota untuk subject microbiologi ni mane nk dapat eh. lagi satu kalau ada recommended reference mohon bagitahu. nak masuk 16 ni.tq!

alyn (: said...

Awak, notes2 boleh mintak dekat seniors takpun cari dekat iLearn. Sy ada soft copy.

alyn (: said...

Awak, notes2 boleh mintak dekat seniors takpun cari dekat iLearn. Sy ada soft copy.

Anonymous said...

salam...berapa tahun pengajian untuk course ni?

alyn (: said...

Macam biasa la dioloma. 3 tahun (6 sem)

alyn (: said...

*diploma

alyn (: said...

*diploma

alyn (: said...

Macam biasa la dioloma. 3 tahun (6 sem)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails